Gradonačelnica opet nije došla na svoje suđenje


16. april 2014. HRONIKA – Izvor: smederevskenovine.rs – Gradonačelnica Jasna Avramović danas nije došla na zakazano iznošenje završnih reči odbrane, zbog, kako je saopšteno, sastanka sa predsednikom Privremenog organa grada Beograda Sinišom Malim. Glavni pretres je odložen, a naredni je zakazan za 9. maj.

Advokat Avramovićeve Petar Petrov saopštio je sudu da gradonačelnica nije u mogućnosti da se pojavi na glavnom pretresu, a kao opravdanje je priložio mejl Privremenog organa grada Beograda o održavanju sastanka u kabinetu predsednika Siniše Malog, na kojem će se razgovarati o problemima u fabrici „Želvoz“.

U Privremenom organu grada Beograda danas nije bilo moguće proveriti informaciju o pomenutom sastanku, a njegovo održavanje niko nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje. Biljana Bogdanović iz Službe za informisanje Privremenog organa rekla nam je da su zgrade službe i sedište organa fizički razdvojene i da ona ne raspolaže informacijama u vezi sa aktivnostima predsednika Siniše Malog. Tako smo ostali bez odgovora da li je bilo kakav sastanak uopšte i održan, koji je njegov povod, ali i bez objašnjenja zbog čega se Privremeni organ grada Beograda uopšte bavi jednom smederevskom fabrikom i kakve nadležnosti privremeni organ prestonice može da ima u vezi sa problemima u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Avramovićeva je na prošlom glavnom pretersu već najavila današnje odsustvo, ali tada pred Sudskim većem nije htela da navede razloge, pod izgovorom da su u sudnici novinari i da ne želi da javnost sazna više detalja o njenim poslovnim obavezama. Nakon podneska koji je danas priložen, glavni pretres nije održan, a predsednik Sudskog veća Dragoslav Milanović naredni je zakazao za 9. maj, naglasivši da očekuje da će se Avramovićeva tada sigurno pojaviti u sudnici.

Za prethodnih sedam godina, koliko traje postupak protiv gradonačelnice zbog primanja mita, Avramovićeva je nebrojeno puta izbegavala dolazak na glavni pretres, ali joj nikada nije izrečena čak ni mera plaćanja kazne zbog nepojavljivanja pred sudom. Opravdanja su bila raznolika: od “zujanja u ušima” i “odbrane grada od poplava”, preko putovanja u inostranstvo, do “važnih” sastanaka. Nije se pojavila ni danas, kada je trebalo da iznese svoju završnu reč, iako tokom višegodišnjeg postupka stalno ponavlja da je nevina i da jedva čeka da se proces koji se protiv nje vodi, okonča, jer je politički montiran. Sve njene privatne i poslovne “obaveze” sud je tolerisao, i poput današnjeg opravdanja, pa se nameće pitanje da li jedan državni činovnik, u ovom slučaju Siniša Mali, privremeni prvi čovek Beograda, ima veću snagu od suda, koji bi trebalo da bude jedna od najvažnijih institucija državnog sistema.