Mlađan Dinkić: Održavanje Železare preskupo za nas


22. avgust 2012. PRIVREDA – Izvor: Abencija Tanjug – Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je Ruska Federacija prva zemlja sa kojom naša država razgovara o potencijalnom strateškom partneru za Železaru Smederevo, i izrazio očekivanje da će uskoro biti rezultata.

Dinkić je rekao da Srbija nema rude ni gvožđa, ni koksa, što znači da se strateški partner Železare može tražiti jedino van zemlje, a u obzir dolaze potencijalni partneri, osim iz Rusije, i iz Ukrajine, Kine i Indije.

Međutim, ministar je naglasio da će sa Rusima biti postignut dogovor, jer su nam oni prioritet, kada je reč o poboljsanjnu bilateralne saradnje.

Dinkić je istakao da je održavanje Železare Smederevo “u životu” veoma skupo za državu.

– Morate znati kada Železara radi bez strateškog partnera, ona nas košta 170 miliona evra (godišnje), a kada ne radi 120 miliona evra – naveo je Dinkić.

To je ogroman problem za državu, koji je nasleđen iz prethodnog perioda, podsetio je Dinkić, naglašavajući da će Vlada Srbije učiniti sve da se Železara pokrene i obezbedi posao zaposlenima.

Početkom jula ove godine, proizvodnja u Železari Smederevo privremeno je obustavljena do 1. septembra, jer se američki “Ju Es stil” povukao krajem januara zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo u Železari prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Od 5.200 radnika njih oko 3.000 je i dalje radno angažovano na održavanju i remontu u Železari, da bi fabrika bila spremna za početak obnove proizvodnje, a ostali zaposleni koriste godišnji odmor ili su na plaćenom odsustvu.

U skladu sa planom koji je napravljen pre obustave proizvodnje, za to vreme zaposlenima se isplaćuje 60 odsto od prosečne zarade iz prethodna tri meseca.