Mihajlović: Vlada još nije raspravljala o Železari


04. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je plan za spasavanje Železare Smederevo samo predlog Ministarstva finansija i da Vlada Srbije o njemu još nije raspravljala.

Ona je za televiziju “Pink” rekla da će plan za Železaru zaživeti tek kada ga Vlada Srbije prihvati, a da je do tada to “samo predlog ministra Mlađana Dinkića”.

“To je vrlo ozbiljna stvar koju moramo dobro razmotriti. Ako mi svi moramo da plaćamo pokretanje Železare, a od toga nemamo koristi, kakav je to onda plan”, zapitala je ministarka i dodala da plan “definitvno mora da se doradi”.

Govoreći o radu Elektroprivrede Srbije (EPS), Mihajlovićeva je ponovila da se to preduzeće ne prodaje, već da je cilj Ministarstva energetike njegovo restrukturiranje kroz promenu načina upravljanja i racionalizaciju troškova.

Prema njenim rečima, prošlo je vreme kada se struja isključivala po slobodnom nahođenju ili političkoj pripadnosti, sada će svako ko ne plaća svoje obaveze biti skinut sa mreže.

“Svako mora da radi svoj posao, javna preduzeća ne mogu da budu socijalne ustanove”, istakla je Zorana Mihajlović.

Ministarka je izjavila da će isti plan koji je pripremljen za EPS biti primenjen i na Srbijagas.

Ona nije htela da govori o istrazi javnih preduzeća koju je to Ministarstvo pokrenulo, ali je potvrdila da će rezultati biti obelodanjeni krajem marta i da je reč o zloupotrebama sa “ogromnim iznosima”.

Ministarka energetike istakla je i da se samo u Srbiji dešava da javna preduzeća ne poštuju odluku Vlade Srbije, i kao primer navela “pojedine toplane” koje ne poštuju uredbu o grejanju

“To je bila navika svih prethodnih godina. Očito da je vlada to dozvoljavala, sada to više neće biti moguće. Odluke vlade moraju da se poštuju”, kazala je Zorana Mihajlović.