Dinkić o Železari: Biće gubitaka


03. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Beta – Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da će pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo prouzrokovati finansijske gubitke, ali da bi najviše koštalo da umre jedan grad.

“Mi trenutno kalkulišemo sa ograničenim gubitkom od oko 20 miliona dolara. Ništa bolje nije ni u svetu. Kada bi danas globalno industrija čelika bila rukovođena time da li čeličane proizvode dobitak ili gubitak, niko ne bi proizvodio čelik jer sve posluju sa gubitkom”, izjavio je Dinkić za dnevnik “Blic” od nedelje.

On je ocenio da će pokretanje proizvodnje imati i neke eksterne efekte, jer će ponovni rad uticati i na neke druge privredne grane.

“Takođe i bruto društveni proizvod će nam, ako čeličana krene da funkcioniše, biti veći za oko pet odsto”, rekao je Dinkić.

On je rekao da će, ako dođe bilo ko od ozbiljnih svetskih kompanija i izrazi želju da uđe u strateško partnerstvo, vlasništvo ili bilo koji oblik poslovno-tehničke kooperacije, Vlada Srbije ući u razgovore bez mnogo formalnosti i tendera.

Govoreći o eventualnom interesovanju stranih kompanija za Železeru Smederevo, Dinkić je rekao da je stiglo nekoliko ponuda za tehničku i poslovnu kooperaciju.

“Interes su pokazali italijanski Duferko, Donjeckstil i kompanija Rinata Ahmetova iz Ukrajine, a predsednik (Tomislav) Nikolić me je obavestio i o zainteresovanosti jedne ruske firme”, rekao je Dinkić.