Lasta uvodi bus card sistem krajem aprila


Smederevska “Lasta” krajem aprila uvodi jedan od najmodernijih automatskih sistema za prodaju karata, praćenje i upravljanje voznim parkom, što će Smederevo svrstati među gradove sa modernim i kvalitetnim javnim prevozom u Evropi, rečeno je u tom preduzeću.

“Bas kard sistem” podrazumeva potpunu kontrolu nad sistemom za automatsku naplatu i kontrolu naplate karata na Autobuskoj stanici, u gradskom, prigradskom i međumesnom prevozu putnika. U cilju poboljšanja kvaliteta usluge prevoza, njime je obuhvaćena i kontrola poništavanja karata, odnosno registrovanje putnika.

Sistem ovog tipa, prvi put u Srbiji,” Lasta” je uvela u Smederevskoj Palanci 2009. godine, a Smederevo je druga poslovnica gde će biti uveden novi informacioni sistem.

Informacioni sistem omogućava praćenje i dobijanje preciznih podataka o kretanju vozila u realnom vremenu. Vozila će biti opremljena GPS uređajima pomoću kojih će moći da se prati brzina, odstupanja sa zadate trase, potrošnja goriva, kao i da se odredi tačno vreme polaska i poštovanje reda vožnje.

“Lasta” će takođe vršiti kontrolu snabdevanja gorivom, rad terenske kontrole, evidentiranje radnog vremena zaposlenih, a biće unapređen i rad dispečerske službe. Vozila su opremljena i uređajima za izdavanje i kontrolu karata, fiksnim i mobilnim uređajima sa i bez validatora.

Bas kard sistem se zasniva na korišćenju novih kartica. Mesečne kartice zameniće dosadašnje pretplatne karte, a nove kartice za plaćanje prevoza i drugih staničnih usluga su vrednosne.

U upotrebi su i nove, redizajnirane papirne pojedinačne i peronske karte sa barkodom. Novi sistem u Smederevu uvodi i nova automatizovana peronska vrata sa čitačem.

Puštanje u rad novog sistema u Lasti očekuju do kraja aprila, uz napomenu da će za povlašćeni prevoz važiti popust kao i do sada. Lica starija od 65 godina biće prva kategorija putnika koja će dobiti nove BUS kartice.