Laguna i Centar za kulturu poklanjaju knjige


25. avgust 2016. KULTURA – Gledaoci filmova u junu i julu u Bioskopu Centra za kulturu koji su ostavili svoje ulaznice sa potrebnim podacima, u kutiju za nagradnu igru, mogu dobiti nove naslove iz Lagunine edicije Filmovane knjige, a izvlačenje je planirano u nedelju 28. avgust, pre početka projekcije filma „Tajne avanture kućnih ljubimaca 3D“. Četvoro najsrećnijih gledalaca dobiće po jedan primerak romana „Mia i vilenjaci“ iz serijala Mia i ja, autorke Izabele Mon ili primerak kriminalističkog romana „Sicilijanac“ Marija Puza. Nagrade za jun biće izvučene pre projekcije u 17.00 sati, a dobitnike knjiga za jul izvućićemo pre projekcije u 19.00 sati.

Podsećamo da smo na osnovu interesovanja najmlađe publike da učestvuje u našoj nagradnoj igri i velikog izbora filmova za decu koji se prikazuju u našem bioskopu, odlučili da ubuduće poklanjamo po jedan naslov za odrasle, a jedan za dečiju publiku, s obzirom da Laguna ima i veliki izbor filmovanih romana na osnovu kojih su nastali neki od najboljih filmova za decu. Na taj način pomoći ćemo najmlađima da razviju i kulturu čitanja i stvaramo buduće čitaoce.

U avgustu i septembru Laguna i Centar za kulturu gledaoce koji budu imali najviše sreće nagradiće romanima „Lav, veštica i orman“, K. S. Luisa i „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića.

Knjiga „Lav, veštica i orman“ je jedna od sedam iz serijala epske fantastike „Letopisi Narnije“ Klajva Steplsa Luisa. Prevedena je na više od 30 jezika i već više od pola veka očarava čitaoce svih generacija.

U produkciji studija Dizni 2005. godine održana je svetska premijera filmske verzije ove priče, koja je dostojno prenela maštu K. S. Luisa na veliki ekran i pružila gledaocima pustolovinu kakvu nisu mogli do tada ni da zamisle.

„Petrijin venac“ je treća knjiga našeg akademika Dragoslava Mihailovića, izdata 1975. godine, ovenčana „Andrićevom nagradom“. Pet godina kasnije, po motivima preuzetim iz istoimenog romana snimljen je jedan od najboljih jugoslovenskih filmova svih vremena, „Petrijin venac“ u režiji Srđana Karanovića.

Da biste postali potencijalni dobitnici romana „Lav, veštica i orman“ ili „Petrijin venac“ potrebno je da na poleđini svoje bioskopske ulaznice iz avgusta ili septembra čitko upišete ime, prezime i broj telefona, a zatim, po završetku filma, tu ulaznicu ubacite u kutiju koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade se izvlače jednom mesečno, pre početka prve filmske projekcije u mesecu koji prethodi.