Kulturno leto u Smederevu 2015.


30. jul 2015. KULTURA – Smederevce ovog leta očekuju 22 filma, 7 koncerata, 4 plesne večeri i 1 izložba, na pet gradskih lokacija: u Dunavskom parku, Galeriji Centra za kulturu i Malom gradu Smederevske tvrđave, na Gradskom trgu i Dunavskom keju, u okviru ovogodišnje ponude Kulturnog leta. U pogledu sadržaja biće to raznovrstan filmski program i koncerti različitih muzičkih žanrova od popa, roka, džeza, bluza, operskih arija, starogradske i evergrin, pa sve do narodne muzike, a ni ljubitelji likovne umetnosti neće biti uskraćeni.

Kulturno leto u Smederevu, koje uglavnom čine programi koji se održavaju pod vedrim nebom, počelo je sa drugim pozorišnim festivalom Teatar u tvrđavi, od 6. do 11. jula, koji je ove godine okupio u Malom gradu Smederevske tvrđave više od 5.000 gledalaca, da bi se nastavio sa programom „Grad u troglu“, letnje umetničke škole Univerziteta umetnosti u Beogradu, od 19. do 26. jula, nakon koje su gradu ostali vredni umetnički eksponati.

Grad Smederevo se i ove godine potrudio da u okviru kulturnog života i posle ovih, vrednih pažnje i vrhunskih umetničkih događaja, ponudi Smederevcima i gostima Smedereva i programe, koji će se u periodu od 31. jula do 28. avgusta, a pod nazivom Kulturno leto u Smederevu 2015. Smederevce ovog leta očekuju 22 filma, 7 koncerata, 4 plesne večeri i 1 izložba, na pet gradskih lokacija, koje važe za omiljena mesta na kojima se naši sugrađani okupljaju u večernjim satima: u Dunavskom parku, Galeriji Centra za kulturu i Malom gradu Smederevske tvrđave, na Gradskom trgu i Dunavskom keju. U pogledu sadržaja biće to raznovrstan filmski program i koncerti različitih muzičkih žanrova od popa, roka, džeza, bluza, operskih arija, starogradske i evergrin, pa sve do narodne muzike, a ni ljubitelji likovne umetnosti neće biti uskraćeni.

Dunavski park se već profilisao kao mesto za bioskopska dešavanja. Tamo se već treću godinu zaredom održava letnji bioskop na otvorenom PATOSINEMA! Pod sloganom uPARKiraj se! ove godine biće prikazana 22 filmska ostvarenja, koja dolaze iz Francuske, Nemačke, Japana i Srbije. Projekcije su već počele i trajaće do 23. avgusta.

Zvanično Kulturno leto u Smederevu ove godine počinje u petak 31. jula POZIVOM NA PLES na Gradskom trgu. Plesna škola Sokolskog društva iz Beograda, sa kojom Centar za kulturu u Smederevu ima dugogodišnju saradnju, i ove godine će potpuno besplatno učiti sve zainteresovane osnovne plesne korake latino-američkih i standardnih plesova. Instrukori plesa su Aleksandar Aničić i Svetlana Šapić, a plesni susreti na Gradskom trgu u Smederevu, održavaće se i svakog petka tokom avgusta sa početkom u 19 časova.

Istog dana, 31. jula, na istom mestu, sa početkom u 20 časova i 30 minuta nastupiće mlada smederevska grupa LUKA STREET BAND koja na zanimljiv način izvodi domaće i svetske pop hitove.

Kulturno leto u Smederevu nastavljaju rokeri, koncertom u subotu 1. avgusta na Dunavskom keju, od 20 časova, kada će se predstaviti grupa SD TOP.

Posle rokenrola, nedelju dana kasnije, 8. avgusta, na istom mestu i u isto vreme, veče će obeležiti džez note, odnosno KVARTET MILANA PETROVIĆA. Milan Petrović Kvartet postoji od 2011. godine. Sviraju instrumentalni fank, bluz, džez, sa elementima popularne muzike i trenutno su jedan od najaktivnijih bendova na našoj džez sceni.

Sledeća subota, 15. avgust, rezervisana je za VEČE OPERSKIH ARIJA, EVERGRINA I STAROGRADSKIH PESAMA, a nastupaju Dragoljub Bajić, solista opere Narodnog pozorišta u Beogradu i pijanistkinja Nevena Živković. Dragoljub Bajić, jedan od najlepših mladih glasova koji se pojavio na sceni srpske umetničke muzike poslednjih godina, plemenite boje, dubokog doživljaja interpretacije, velike muzikalnosti i besprekorne tehnike, koga publika uvek rado pozdravlja, a muzička kritika hvali, na velikoj sceni Beogradske opere ostvario je mnogobrojne glavne uloge basovskog faha. Nevena Živković je radila u Operskom studiju Narodnog pozorišta u Beogradu, a od 1996. godine je u stalnom radnom odnosu kao muzički saradnik – korepetitor u Beogradskoj operi. U stalnom angažmanu je u umetničkom ansamblu Ministarstva vojske „Stanislav Binički“. I ovaj koncert će biti održan na Dunavskom keju od 20 časova.

15. avgust (subota) 2015. godine, Gradski trg, od 18 do 23 sata

FreeTeam iz Novog Sada, u saradnji sa Centrom za kulturu Smederevo, u subotu 15. avgusta, na Gradskom trgu, od 18 do 23 sata, organizuje brojne programe za sve uzraste. U okviru aktivnosti za decu nastupiće popularni Haos Animatori koji će zabavljali najmlađe takmičarskim igrama. Svako dete bi moglo po svojoj želji da dobije masku iscrtanu specijalnim bojama za lice, kao i zanimljivu frizuru ili figure od balona. Malo starije i odrasle očekuju trikovi i zadaci za razmišljanje koje bi mogli kako da vide tako i da pokušaju da odgonetnu. Svako bi imao priliku da primi zagrljaj akcijom Free Hugs, kao i da dobije na poklon poruku sa poučnim ili lepim mislima. Nakon animacije za decu i odrasle, uslediće kabare show, koji uključuje akrobatske performanse sa vatrenim i led rekvizitima po kojima su Haos Animatori veoma poznati, takođe i plesne koreografije i komične skečeve.

Zaljubljenike u bluz, očekuje pravi muzički ugođaj, u subotu 22. avgusta, a lokacija je kao i za prethodne koncerte, Dunavski kej, u isto vreme, od 20 časova. VEČE BLUZA prirediće gitarista i pevač Nenad Zlatanović, aka mr Swagger, i Petar Miladinović – Pera Džo, muzički mag na usnoj harmonici. Mr. Swagger je jedan od vodećih bluz gitarista na našim prostorima i frontmen bluz grupe „Texas Flood“. Pera Džo nošen bluz ritmom proputovao je svet sa svojom usnom harmonikom i nastupao sa velikim zvezdama, bluz legendama poput Džona Hamonda, Džoni Marsa, Luzijana Rida… Petar Miladinović je i predavač na Modern Music Instructors, rok školi, na kojoj predaje dosta poznatih muzičara poput Džindžera, Dada Topića i drugih.

U Malom gradu Smederevske tvrđave ljubitelji narodne muzike uživaće u koncertima velikih zvezda naše estradne scene, interpretatora narodnih, gradskih pesama i romansi, Dragice Radosavljević Cakane, u petak 21. avgusta, a narednog petka 28. avgusta, solistički koncert održaće Merima Njegomir.

U Galeriji Centra za kulturu, a u okviru Kulturnog leta u Smederevu, u ponedeljak 3. avgusta, biće otvorena otvorena izložba radova nastalih na drugoj likovnoj koloniji, koju je organizovalo smederevsko udruženje UL-AZ, u maju ove godine u Azanji.