Kristina Kovač: Vladu Georgieva ucenjuju da ućuti


02. mart 2017. DRUŠTVO – Izvor: Nedeljnik – Gradonačelica Smedereva Jasna Avramović naredila je direktoru Sportske hale u Smederevu Ivanu Vučiću da otkaže koncert Vlada Georgieva, nako što je muzičar dao javnu podršku predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću.

Andreja Pavlović, predsednik odborničke grupe DS u Smederevu izjavio je za Danas da mu je ova informacija potvrđena iz više izvora, prvenstveno članova SNS koji su prisustvovali kolegijumu direktora i članova veća ove stranke, gde je gradonačelnica izrekla svoju odluku.

“Ona je na kolegijumu izjavila da koncert mora da bude otkazan. Postoje brojni svedoci, ali nažalost, ne smeju javno da govore iz straha od odmazde i gubitka posla. I sama birokratska ćutnja kabineta gradonačelnice je potvrda da je jedini razlog otkazivanja političke prirode”, istakao je Pavlović. On je dodao da je u proteklih pet godina u Smederevu “strahovlada”, da se poslovi dobijaju po političkoj liniji, a gube ukoliko niste istomišljenik sa gradonačelnicom. On je pozdravio inicijativu građana “Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati”, ocenivši da je zabrana koncerta samo povod okupljanja i da Smederevci žele da iskažu duboko nezadovoljstvo stanjem u njihovom gradu, ali i državi.

“Ovo je samo kap koja je prelila čašu. Ljudi godinama osećaju političke pritiske na svojoj koži i protestom žele da iskažu nezadovoljstvo. Povod jeste koncert, ali ovo će biti građanski bunt protiv političke represije koju trpimo”, naglasio je Pavlović.

Kristina Kovač ocenila je da je neozbiljno što razlog otkazivanja koncerta nije dat javno, “naročito što je u pitanju kantautor sa uspešnom karijerom u domenu srpske pop muzike”, i dodala da Vladov slučaj nije jedini, samo je javnosti najvidljiviji.

“To se u Srbiji događa svakog dana, velikom broju građana koji su, kako otkrivaju u svojim anonimnim ispovestima na društvenim mrežama, ucenjivani da ćute kako ne bi izgubili posao, ili kako bi ga dobili… Nedopustivo je da se ovako nešto događa bilo kome u našoj zemlji”, rekla je Kristina Kovač i dodala da su građani Smedereva pokazali da ne pristaju na takvu represiju i ugrožavanje i Vladovih, ni njihovih prava, te će održati “protestni koncert” uz prisustvo samog Vlada na gradskom Trgu. Niko od čelnika Smedereva, međutim, nije želeo da da objašnjenje zašto je koncert otkazan.

Vlado Georgiev obavestio je Smederevce na društvenim mrežama da će doći na “miran protest” i održati koncert na Trgu Republike i zamolio da ne bude stranačkih obeležja.

Građanska inicijativa je na Fejsbuk nalogu navela “ovo je protest i dovoljno je da se okupimo u što većem broju i pokažemo da se ne bojimo i da smo spremni da čuvamo svoja prava – na slobodu misli, okupljanja, pravo na rad, pravo na slobodu”.

Koncert će, kako je najavljeno na sajtu Građanske inicijative, pošto je dobijena dozvola policije za javni skup, biti na trgu, u subotu, 4. marta u 20.30.