Gradonačelnica zabranila koncert Georgieva


02. mart 2017. DRUŠTVO – Izvor: Danas – Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović naredila je direktoru Sportske hale Ivanu Vučiću da otkaže koncert Vlada Georgieva, nakon što je muzičar dao javnu podršku Saši Jankoviću., tvrdi Andreja Pavlović, predsednik odborničke grupe DS u Smederevu.

On kaže za Danas da mu je ova informacija potvrđena iz više izvora, prvenstveno članova SNS, koji su prisustvovali kolegijumu direktora i članova veća ove stranke, gde je gradonačelnica izrekla svoju odluku.

– Ona je na kolegijumu izjavila da koncert mora da bude otkazan. Postoje brojni svedoci, ali nažalost, ne smeju javno da govore iz straha od odmazde i gubitka posla. I sama birokratska ćutnja kabineta gradonačelnice je potvrda da je jedini razlog otkazivanja političke prirode – ističe Pavlović. On dodaje da je u proteklih pet godina u Smederevu “strahovlada”, da se poslovi dobijaju po političkoj liniji, a gube ukoliko niste istomišljenik sa gradonačelnicom. Naš sagovornik pozdravlja inicijativu građana “Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati”, ocenjujući da je zabrana koncerta samo povod okupljanja i da Smederevci žele da iskažu duboko nezadovoljstvo stanjem u njihovom gradu, ali i državi.

– Ovo je samo kap koja je prelila čašu. LJudi godinama osećaju političke pritiske na svojoj koži i protestom žele da iskažu nezadovoljstvo. Povod jeste koncert, ali ovo će biti građanski bunt protiv političke represije koju trpimo – naglašava Pavlović.

Muzičarka Kristina Kovač ocenjuje za Danas da je neozbiljno što razlog otkazivanja koncerta nije dat javno, “naročito što je u pitanju kantautor sa uspešnom karijerom u domenu srpske pop muzike”.

– Sam Vlado je izjavio da ima razloga da misli da se povod za otkazivanje koncerta krije u njegovoj javnoj podršci jednom od predsedničkih kandidata, na čijoj je konvenciji nastupio samo tri dana pre naprasnog otkazivanja. To je slučajnost koja navodi na ozbiljno razmišljanje. Ko i sa kojim pravom može da uskrati bilo kom građaninu, pa i Vladi Georgievu, pravo na slobodu izbora, političko opredeljenje, slobodu govora, pa čak i pravo na rad – ukazuje Kovač. Ona dodaje da Vladov slučaj nije jedini, samo je javnosti najvidljiviji.

– To se u Srbiji događa svakog dana, velikom broju građana koji su, kako otkrivaju u svojim anonimnim ispovestima na društvenim mrežama, ucenjivani da ćute kako ne bi izgubili posao, ili kako bi ga dobili… Nedopustivo je da se ovako nešto događa bilo kome u našoj zemlji, pa i Vladi Georgievu. Neprijatno sam iznenađena manjkom oglašavanja muzičara i izvođača po ovom pitanju. Iskreno, ne znam kako su u stanju da relativizuju ovaj događaj – da li ta njihova tišina znači da su, ako su na ovo spremni da ćute, spremni da ćute zauvek po svim pitanjima koja se tiču ugrožavanja građanskih prava u ovoj zemlji? Da li ih uopšte zanima društvo u kom žive i rade? Na žalost, utisak koji se stiče je da ne – ocenjuje Kovač i ističe da je tišina kojom je ovaj incident dočekan među javnim ličnostima koje se bave muzikom nešto zbog čega se duboko stidi.

Na sreću, građani Smedereva su pokazali da oni ne pristaju na ovakvu represiju i ugrožavanje ni Vladovih ni njihovih prava, i održaće “protestni koncert” uz prisustvo samog Vlada na gradskom Trgu. Bar neko da razbije tu sramnu tišinu – naglašava Kovač.

Tišina je i juče vladala među čelnicima grada Smedereva, jer niko od njih nije želeo da nam da objašnjenje zašto je koncert otkazan.

Građanski protest “Koncert Vlada Georgieva – ipak ćemo održati”, koji su Smederevci prijavili lokalnim vlastima biće održan 4. marta, u 20,30 časova na Gradskom trgu. Istoimena fejsbuk grupa već ima više od 8.000 članova, a na protestu se očekuje bar još toliko građana Smedereva, ali i okolnih gradova.

Motiv zabrane – dodvoravanje

“Nemam saznanja da je naredba o zabrani koncerta stigla iz vrha SNS. Pretpostavljam da je odluku donela sama gradonačelnica, kako bi se dodvorila predsedniku svoje stranke Aleksandru Vučiću i pokazala mu da je njen grad zatvoren za neistomišljenike”, ocenjuje Andreja Pavlović.

Piše: K. Živanović