Kori Udovički u Smederevu


11. avgust 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Kori Udovički, razgovarala je u Smederevu sa načelnikom i čelnicima lokalnih samouprava Podunavskog okruga o zakonodavnim aktivnostima ovog ministarstva u narednom periodu.

Ministarka se informisala i sa kojim se poteškoćama susreću lokalne samouprave u rešavanju svojih problema. Naglasila je potrebu da se na sve načine podstakne otvaranje novih radnih mesta u privredi i da se za to mora iskoristiti sva svojina lokalnih samouprava. Istakla je da probleme stvaraju nasleđe iz prošlosti i jako složena regulativa koja sve to koči.

– Smederevo, koje je jedan veliki industrijski centar, pod uticajem je nekadašnjeg stečaja Sartida, koji ima silnu imovinu koja se teško stavlja u upotrebu i funkciju. Zakon o javnoj svojini mora da se ponovo pogleda, zakon o stečaju ubrzaće neke stečajeve, ali neke neće, jer se ne odnosi na prošlost. Prema tome, moramo da stavimo na sto i to pitanje: kako da te velike, spore stečajeve iz prošlosti ubrzamo i da ono što imamo danas kao svojinu stavimo u funkciju – rekla je Udovički u obraćanju medijima.

Udovički ističe da će pomoć u rešavanju problema imati samo lokalne samouprave koje domaćinski posluju, jer, „Srbija nema sredstava da podržava nedomaćinsko polsovanje“.

-Govorili smo i o nekoliko zakonskih projekata na kojima trenutno radimo u ministarstvu. Opšta je saglasnost da mora da se reši pitanje zapošljavanja u lokalnim samoupravama. Prednacrt zakona o zapošljavanju u autonomnoj pokrajini i u lokalnim samoupravama postoji. Naglašeno je da, kada se usvoji, taj zakon mora da se provodi tako da postoje podsticaji za dobar, kvalitetan rad i odgovornost službenika u lokalnim samoupravama, a da može da se sankcioniše i smanjuje broj onih koji su neodgovorni ili se neradnički ponašaju – rekla je ministarka.

Udovički je najavila i skore pormene zakona o lokalnoj samoupravi i komunalnoj policiji. Kao jednu od važnih sledećih aktivnosti ministarka je najavila i izbor za Savete nacionalnih manjina i pozvala pripadnike nacionalnih manjina da provere da li su upisani u posebne biračke spiskove.

-Spremaju se izbori za nacionalne Savete nacionalnih manjina, ja očekujem da ću ih raspisati 20. avgusta. To znači da će se posebni birački spiskovi privremeno zaključiti 18. avgusta, a posle raspisivanja izbora će biti ponovo otvoreni. Međutim, da li će vaša nacionalna manjina ići na direktne ili elektorske izbore, zavisi od toga koliko se birača upiše do 18. avgusta. Pozivam sve pripadnike nacionalnih manjina koji žele da glasaju da se što pre prijave, ili ako su se prijavljivali u prošlosti da provere da li su u posebnom biračkom spisku svoje lokalne samouprave, naročito ako su se u međuvremenu selili – istakla je Udovički.