PATOSINEMA!2: Na lepom plavom…


11. avgust 2014. KULTURA – Nakon ovog varljivog leta 2014, sa povrtakom toplijih dana, u Smederevo se vraća i Patosinema!, letnji bioskop na otvorenom u parku pored Dunavskog keja koje organizuje pozorište PATOS. Patosinema! ponovo Smederevcima donosi zanimljiv filmski repertoar u kojem će moći da uživaju u vedrim (nadamo se) avgustovskim večerima.

Dunav je oduvek definisao i kulturno povezivao stanovnike njegovog toka. Poput reke, filmovi povezuju različite kulture, upoznaju različita društva i deluju kako na kolektivnu, tako i na svest pojedinca. Odnos prema filmu često može da znači i odnos prema svetu koji nas okružuje. Tako je i sa našim Dunavom. Povezuje nas sa drugim i drugačijim kulturama i stalno upućuje jedne na druge. Smederevo zato ima obavezu da bude deo svetske kulturne baštine i da prima i šalje signale koji su deo jedne velike kulturološke slagalice.

Patosinema! spaja Dunav i film, a publiku očekuje gotovo tri nedelje uživanja u obe ove stvari. Bioskop će biti otvoren od 14.08. do 30.08, a ulaz je slobodan kao i prethodne godine. Repertoar se sastoji u najvećoj meri od igranih filmova savremene evropske kinematografije, a ove godine u Patosinemi! će moći da uživaju i najmlađi Smederevci, jer ih očekuje ciklus francuskih animiranih filmova. Na zahtev publike, ponovo ćemo uživati i u japanskim animiranim filmovima, a ovog puta biće to izbor iz selekcije Japanizma 2014. Filmove je PATOS priredio iz podršku Francuskog instituta iz Beograda, EUNIC evropske mreže kulturnih centara, Merlinka filmskog festivala i društva ljubitelja japanske kulture Sakurabana.

Bioskop Patosinema! je podržan od strane grada Smedereva, a logističku podršku pruža Centar za kulturu Smederevo, gde će se filmovi prikazivati u slučaju lošeg vremena (Koncertna dvorana ili Hol).

Vidimo se na lepom plavom…