Konferencija o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa


15. jun 2012. KULTURA – Izvor: FoNet – Konferencija o implementaciji Uneskove Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji, sa osvrtom na dosadašnje rezultate u njenoj primeni na području Centralne Srbije, održana je danas u Muzeju u Smederevu.

Dosadašnje rezultate predstavila je Olivera Ignjatović iz Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, a o suštini i pojmovima prevencije i očuvanja kulturnog nasleđa govorio je nacionalni koordinator za edukaciju u ovoj oblasti Saša Srećković iz Etnografskog muzeja u Beogradu.

“Cilj današnje Konferencije, prve u ovoj godini, je predstavljanje Smedereva. Šta je to u ovom gradu što bi trebalo da stane na nacionalnu listu za nematerijalno kulturno nasleđe. Smatramo da je to manifestacija Smederevska jesen i Dunavski alasi”, rekla je regionalni koordinator Snežana Šaponjić Ašanin.

Kustos etnolog u Smederevskom muzeju Gordana Miletić predstavila je manifestaciju u čast grožđa i vina, Smederevsku jesen, kao jednu od najstarijih privredno – turističkih manifestacija i znanja i veštine vezane za ribolov i pletenje ribarskih mreža.

U okviru referata na temu zaštite nematerijalne baštine, predstavljen je i asurdžijski zanat, rođen u selu Staro Lanište kod Jagodine, a održane su i radionice za muzejske stručnjake koji rade u ovom domenu.