Koncert drugu za saksofon


24. jun 2016. KULTURA – Izvor: Večernje novosti – Učenici Srednje muzičke škole “Kosta Manojlović” održali su koncert kako bi školskom drugu Danijelu Živojinoviću kupili nov saksofon, nakon što je njegov oštećen posle nedavne poplave u školi. U maju, kada je usled nevremena voda prodrla u školu i poplavila instrumente, učenici i profesori su odmah krenuli u akciju spasavanja.

– Od ruke do ruke premeštali instrumente u druge učionice kako bi ih spasili od bujice. Kofer sa Danijelovim saksofonom se otvorio, a instrument ispao i skotrljao se niz stepenice – kaže Gvozden Eraković, direktor škole, navodeći da instrument više nije za upotrebu.

Na inicijativu učenika trećeg razreda, organizovan je koncert učenika. Ulaznice su koštale simboličnih 100 dinara.Uprkos volji dece, nije prikupljeno dovoljno para. Novac od koncerta poslužio je tek za manju popravku starog saksofona, na kojem i dalje ne može da se ozbiljno radi. Sa druge strane, novi instrument je veoma skup, i za sada Danijel može samo da se nada da će ga dobiti.

– Za novi saksofon je neophodno oko 1.200 evra. Tata je obećao da će pokušati nekako da se snađe – kaže ovaj daroviti mladić koji sada privremeno vežba na pozajmljenom saksofonu.

Iako se Danijel, kako kaže, protivio da njegovi drugari održe koncert, nije nemoguće da ponove ovaj humani gest, rešeni da mu pomognu.