Jasna Avramović jedini kandidat za gradonačelnika Smedereva


24. jun 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Danas se održava konstitutivna sednica lokalnog parlamenta u Smederevu. Grad na Dunavu među poslednjima u Srbiji dobija novu vlast. Na dnevnom redu, nakon formiranja skupštinskih organa, naći će se izbor gradonačelnika, njegovog zamenika i Gradskog veća.

Dan pred sednicu jedino nema dileme ko će se naći na čelu Smedereva. Jasna Avramović je jedini kandidat za gradonačelnika.

Naprednjacima, koje ona predvodi, ne treba niko da bi vladali, jer je ta stranka ovde osvojila dvotrećinsku većinu: zajedno sa SDP-om, SPO-om i NS, imaju 44 od 70 odbornika. Avramovićeva je u poslednje vreme to i potencirala u lokalnim medijima.

– Želim da u potpunosti preuzmemo odgovornost za rukovođenje gradom, jer nas na to obavezuje broj osvojenih glasova – kazala je ona, najavljujući krupne promene na čelu javnih preduzeća i ustanova. Istovremeno, ostavila je mogućnost da iz SPS-a „sposobni dobiju poneku funkciju, ali bez političkih kvota i ucenjivanja”. Ova, za mnoge ovdašnje socijaliste, „nepristojna ponuda”, Avramovićevu očito ne tangira naročito, jer im je u sredu, u lokalnom nedeljniku poručila da i ne moraju da je prihvate.

– Dogovora ili ima ili nema. Ko je od nas sposoban, a ko ne, procenjuje naša stranka – kaže za „Politiku” Branče Stojanović ( SPS), dojučerašnji predsednik smederevskog parlamenta.

Stojanović je praktično do juče viđen na mestu zamenika prvog čoveka skupštine, a navodno dva člana SPS-a trebalo je da preuzmu resore u gradskoj vladi. Kako „Politika” nezvanično saznaje, sve to palo je u vodu. Socijalisti najverovatnije idu u opoziciju, a naprednjaci će, sva je prilika, Smederevo voditi samostalno.

– Mi smo imali samo jedan sastanak i ništa konkretno nismo dogovorili. Onda je usledila serija tekstova u lokalnim novinama iz kojih smo mogli da se informišemo da će SNS sam da preuzme svu odgovornost. Poslednju informaciju koju imam je da su od svog koordinatora dobili nalog da sami formiraju vlast – kaže Stojanović i poručuje da SPS nema problem da ide u opoziciju.

Kako „Politika” nezvanično saznaje, ni na mestu zamenika gradonačelnika neće doći do promena. Iako je Avramovićeva dugo bila u dilemi koga da postavi na tu funkciju, navodno, prelomila je da na njoj ostane dosadašnji zamenik Bojan Teofilović, poznat po tome što je sa mesta predsednika smederevskih demokrata prešao u naprednjake i tako obezbedio drugu poziciju u gradskoj vlasti.

Na čelu lokalnog parlamenta, prema našim informacijama, naći će se Bogoljub Spasojević, koji je u prethodnom sazivu bio zamenik predsednika skupštine.

Spasojević je dugogodišnji verni saradnik Jasne Avramović, još iz vremena Pokreta za Smederevo, i jedini odbornik sa liste te grupe građana koji sa njom zvanično nije prešao u SNS. Međutim, iako nije potpisao pristupnicu, Spasojević je u prethodnom mandatu zastupao stavove vladajuće stranke i podržavao gradonačelnicu.

Umesto Stojanovića, u fotelju zamenika lokalnog parlamenta, prema poslednjim informacijama, trebalo bi da sedne Miša Ivković (SNS), bivši član Gradskog veća zadužen za obrazovanje.

Ko će zaista naredne četiri godine činiti vladajuću većinu u Smederevu i kome će koja funkcija pripasti, zvanično će biti poznato danas.