Kinezi jedini dali ponudu za Železaru


01. april 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ponude za privatizaciju Železare Smederevo biće sutra otvorene, a kako se saznaje, do isteka roka ponudu je dostavila samo kineska kompanija Hbis.

Početna cena za prodaju smederevskog giganta, koji zapošljava oko 5.000 ljudi, iznosi 45,68 miliona evra što je 50 odsto procenjene vrednosti imovine. Kineska kompanija je, prema ranijim najavama, zainteresovana da u Smederevu otvori i fabriku šavnih cevi. U tu fabriku bi, kako je najavljeno, uložila oko 300 miliona evra.

Železara od aprila prošle godine ima profesionalni menadžment, firmu HPK inženjering. Vlada Srbije je sa tom firmom potpisala sporazum nakon što je prethodni tender za prodaju smederevskog giganta, na koji se javio samo američki Esmark, propao.

Podsećanja radi, vlada je u januaru 2012. otkupila Železaru od američkog Ju-Es stila za jedan dolar. Prvi tender za prodaju je raspisan već u aprilu te godine, ali tada nije bilo nijedne ponude.

U roku od dve nedelje biće poznato da li ponuda koja je podneta za kupovinu Železare Smederevo odgovora uslovima koji su postavljeni, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

“Vrlo brzo ćemo, u roku od dve nedelje, imati konačan status, da vidimo da li ponuda koja je predata odgovora uslovima koje tenderska dokumenetacija zahteva. Ako sve to bude u skladu sa nekim prethodnim najavama koje smo imali, već u aprilu možemo očekivati ne samo objavljivanje rezultata već možda i potpisivanje ugovora”, rekao je Sertić.