Počinju 33. “Nušićevi dani”


01. april 2016. KULTURA – Pod sloganom “Nušić je sam život” danas u Smederevu počinje 33. pozorišni festival “Nušićevi dani”, koji će trajati do 16. aprila, a u glavnom programu ove godine biće izvedeno šest predstava beogradskih pozorišta.

Takmičarski deo festivala počeće 10. aprila predstavom “Paliluski roman” koju je, sa osnovom u tekstu Branislava Nušića “Iza Božjih leđa”, režirao i adaptirao Egon Savin, a izvode je glumci Beogradskog dramskog pozorišta, najavio je Centar za kulturu Smederevo.

Na repertoaru će se naći i predstava “Lice” Aleksandra Galina u režiji Jelene Bogavac i izvođenju ansambla Ateljea 212, zatim komad “Bizarno” Željka Hubača u režiji Snežane Trišić, a izvešće je glumci Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta.

Pozorište “Boško Buha” učestvuje sa predstavom “Majstori, majstori” Gorana Markovića u režiji Milana Karadžića, a glumci Kulturnog centra Čukarica gostuju sa projektom “Laki komad” prema tekstu Nebojše Romčevića i u režiji Nenada Gvozdenovića.

U selekciju smederevskog festivala ušla je “Klaustrofobična komedija” Zvezdara teatra, rađena po tekstu Dušana Kovačevića i u režiji Darka Bajića.

Nagrada za životno delo glumcu komičaru pripala je, kako je ranije objavljeno, Miri Banjac, koja prema oceni žirija “oživljava pravi humor, onaj najvredniji koji ima i dimenziju gorčine i apsurda i melanholije ili čak nežnosti”

Nušićeva nagrada za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu dodeljena je rediteljki Milici Kralj, koja “pronalazi dimenziju apsurdnog života i pri tome ne vrši destrukciju originalnog Nušićevog dela niti njegovo nasilno izvitoperavanje”.

U okviru segmenta festivala “U susret Nušićevim danima” i predfestivalskog programa, za sutra je najavljena predstava “Gospodin poslanik” u režiji Radeta Vukotića i izvođenju ansambla pozorišta “Prizor”, zatim predstava za decu “Autobiografija” (6. aprila), komad “Svet” u koprodukciji Doma kulture Staro selo i Doma kulture Kruševo (8. aprila) i “Karolina Nojber” Gradskog pozorišta “Abrašević” iz Valjeva (9. aprila).

Festival traje do 16. aprila.