Kamen temeljac za tri nove hale u Smederevu


25. april 2015. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Premijer Srbije Aleksandar Vučić postavio je danas kamen temeljac za izgradnju tri hale u Industrijskoj zoni Smederevo, koje će graditi lokalna samouprava i italijanski investitor, i poručio da svaka nova investicija pokazuje da Srbija ide krupnim koracima napred.

Jednu halu površine 3.000 kvadratnih metara gradiće grad Smederevo za investitore koji su već pokazali interesovanje, vrednost radova je 113 miliona dinara, a rok za završetak 22. jul ove godine.

Druge dve hale napraviće italijanska kompanija “ČVI”, koja se bavi proizvodnjom kotrljajućih ležajeva za namensku industriju, a te hale, na površini od 4.000 kvadratnih metara, biće završene u novembru.

Vrednost investicije je četiri miliona evra, a očekuje se da do kraja godine bude zaposleno 100 radnika.

Premijer je u obraćanju rekao da Smederevo postaje srpski industrijski centar, posle pokretanja proizvodnje u smederevskoj Železari i dolaska novih stranih investitora.

On je naveo da je vlada investitorima uvek na raspolaganju i da će uvek želeti da pomogne, a njima poželeo da dugo posluju u Srbiji, da dobro zarađuju, ali i da zaposle što više radnika iz Smedereva i tog dela zemlje.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će sve tri hale graditi srpske firme.

“Kada smo prošli put stavljali kamen temeljac za finski PKC, malo ko je verovao da će na vreme biti završeni radovi i da će biti zaposleni radnici. Hala je izgrađena pre roka i danas tu radi 623 radnika, a do kraja godine će ih biti 850”, naveo je Vučić.

On je dodao da će u toj finskoj firmi dogodine biti zaposleno još najmanje 650 ljudi.

Vučić je rekao da je otvaranje svakog novog pogona pokazatelj da se krupnim koracima grabi napred, navodeći da to svi građani Srbije ne mogu odmah da osete, ali da se i po budžetu Grada Smedereva može videti boljitak u tom mestu.

On je naveo i da je lokalna samouprava od vlade dobila 37 hektara zemljišta, koje je Grad Smederevo, kako je naveo, svojim angažovanjem uspeo da iskoristi na najbolji način.

Vučić pozvao belgijske investitore da ulažu u Srbiju

Premijer je danas otvorio u Smederevu proizvodni pogon belgijske kompanije Meteh i pozvao druge belgijske investitore, koji borave u poseti Srbiji, da ulažu u našu zemlju, ističući da Srbija nudi najbolje uslove za poslovanje u regionu.

Vučić je, nakon otvaranja proizvodnog pogona belgijskog preduzeća za proizvodnju metalnih delova i sklopova od lima, rekao da niko u regionu ne može da pruži tu vrstu političke i ekonomske stabilnosti i sigurnost za investitore kao što može Srbija.

Premijer je istakao da Srbija ima precizne uslove, ali da je otvorena za dogovor kako ti uslovi mogu da se poprave.

Kako je dodao, svaki potencijalni investitor dobiće i mentora i imaće punu pažnju Vlade Srbije.

“Možemo da se dogovaramo kako da zajedno, dodatno, popravimo uslove poslovanja kao što su pitanja poreza na dobit, na imovinu, na plate…”, rekao je Vučić.

On je zahvalio kompaniji “Meteh” koja je povećala broj zaposlenih u prethodnom periodu sa 100 na 200, a plan je da bude i 300 zaposlenih.

Vučić je takođe zahvalio toj kompaniji zato što je dovela 30 potencijalnih investitora iz Belgije, koji danas obilaze Viminacijum, industrijsku i slobodnu zonu.

“Ono što je za njih važna vest je da ćemo im pomoći oko poreza na imovinu, poreza na zgrade, kao i poreza na dobit”, rekao je Vučić i pozvao ih da zamole sve prijatelje da dođu i ulažu u Srbiju.

Vlada Srbije im, podvukao je, garantuje da nigde u regionu ne mogu da dobiju bolje uslove za poslovanje.

Predstavnik kompanije “Meteh” Eduard Ruten naveo je da je veoma ponosan što je više od 30 biznismena iz Belgije došlo u Srbiju tražeći priliku za investicije, ističući da u Srbiji investitori imaju mnogo mogućnosti.

On je rekao da je u “Metehu” trenutno zaposleno 200 radnika, a da će u narednom periodu taj broj ići i do 300, i dodao da je do sada u fabriku u Srbiji investirano 12 miliona evra.

“Meteh” je isporučilac kompletnih projekata i sistema napravljenih od čeličnih i lakih limova.

U novoj proizvodnoj hali će se proizvoditi metalni delovi i sklopovi od lima.