Kako je Smederevac odbrusio američkom novinaru


01. septembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Mondo – “Njujork tajms” je reportažu o migrantima u Srbiji, u kojoj nema citata o američkoj krivici, naslovio “Pijani Srbin među izbeglicama sa Bliskog istoka”. Novinaru američkog lista je u tekstu o izbegličkoj drami bilo najzanimljivije da opiše pripitog Srbina u parku u centru Beograda.

Ivan Tobić je ranoranilac, on peva, smeje se, igra se sa decom. Pun je optimizma među očajnicima u improvizovanom izbegličkom kampu kod beogradske centralne autobuske stanice, piše američki list.

“Ima, međutim, jedna stvar, Ivan je do 9.30 ujutru popio najmanje šest limenki piva. Drugi problem – islam, religija sirijskih izbeglica, zabranjuje alkohol i osuđuje one koji ga piju”, navodi se u članku.

Ipak, Tobića u parku tolerišu, čak ga možda i prihvataju. On se saginje da pozdravi stariji par iz Avganistana, čak i ženi ljubi ruku, a svoj bicikl daje visokom i mršavom sirijskom dečaku da obiđe krug oko parka.

“Vidite, ja sam pijan, ali pijem zato što mi je loše zbog svega što se ovde događa”, kaže Ivan u retkom trenutku tuge. Odmah potom preko njegovog lica razvlači se širok osmeh i on pozdravlja Muhameda, petogodišnjeg dečaka koji se igra u blizini.

Muhamedova majka, Jasmina, iskoristila je priliku za kratak odmor, koji se, međutim, prekida jer je ona na oprezu, pošto je čula da je Ivan pijan.

“Stvarno? Možda bi trebalo da se sklonimo”, kaže Jasmina dok traži drugo mesto u parku. Ona, međutim, ostaje tu, a Ivan i mali Muhamed nastavljaju da se igraju, piše “Njujork tajms”.