Jubilarni, 30.Nušićevi dani od 12.do 25.aprila


06. mart 2013. KULTURA – Jubilarni, 30.Nušićevi dani biće održani od 12.do 25.aprila, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Program će ove godine činiti nekoliko celina, a u glavnom festivalskom programu biće odigrane najnovije produkcije različitih čitanja Nušićevih dela, kao i komedije na Nušićevom tragu, ukupno sedam komediografskih ostvarenja, prema izboru selektorke prof.dr Dragane Čolić Biljanovski.

Manifestaciju 30.Nušićevi dani otvoriće 15.aprila gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović, nakon čega će, u okviru ciklusa Nušićevi laureati, kabaretsko veče izvesti glumica Ljiljana Stjepanović, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru za 2009.godinu.

Festivalski program, koji počinje 19.aprila, otvoriće svojom besedom Dušan Kovačević, dramski pisac iz Beograda, a u zvaničnoj konkurenciji biće JDP sa Sumnjivim licem, u režiji Jagoša Markovića, Scena Bojan Stupica i FDU (koprodukcija) sa Pokojnikom u režiji Igora Vuka Torbice, Narodno pozorište Niš sa Svetom, u režiji Milice Kralj, Narodno pozorište Užice sa Narodnim poslanikom, u režiji Slavenka Saletovića, Zvezdara Teatar i Agencija Ave Serbia (koprodukcija) sa predstavom Sokin i Bosina Milice Konstantinović, u režiji Juga Radivojevića, Šabačko pozorište sa predstavom Željka Hubača Otmica i vaznesenje Julijane K, u režiji Željka Hubača i koprodukcija Zvezdara Teatra i agencija Impresario i Cotona sa komadom Čorba od kanarinca, u režiji Staše Koprivice.

U okviru pratećeg programa, u kafani Dardaneli, biće predstavljen dobitnik nagrade Branislav Nušić na 33.konkursu Udruženja dramskih pisaca Srbije za najbolji tekst.

U istom prostoru organizovaće se i tradicionalni susret Cincarskih društava opštine Stari grad iz Beograda i Grada Smedereva, a biće priređeno i veče aforističara posvećeno Branislavu Nušiću.

Današnjoj konferenciji za novinare u kafani Dardaneli, u smederevskom Centru za kulturu, prisustvovali su i ovogodišnji dobitnici Nušićevih nagrada za životno delo glumcu komičaru i reditelju za postavke dela Branislava Nušića i savremeno čitanje stare i nove dramske klasike, Gorica Popović i Jug Radivojević.

Izvor: smederevo.org.rs