Jasna Avramović: Još jedna hala od februara


27. novembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Naše novine – Na svečanoj sednici povodom Dana Grada gradonačelnica je najavila nove investicije.

Osim PKC u smederevskom industrijskom parku, uskoro će se naći još četiri investitora. Gradonačelnica dr Jasna Avramović to smatra prioritetom, te je najavila da ovaj mandat posvećuje investicijama, a sledeći uređenju grada.

U prisustvu rukovodstva grada, odbornika, direktora javnih ustanova i preduzeća, kao i načelnika Podunavskog i Šumadijskog okruga, svečanom sednicom Skupštine predsedavao je Branče Stojanović. Čestitajući Dan grada svim Smederevcima, podsetio je na značaj 21. novembra, jednog od datuma najvažnijih za lokalnu, ali i istoriju šireg konteksta.

Posle tri i po veka ropstva i duge opsade ustanika, 21.novembra 1805. Karađorđe Petrović je od turskog zapovednika Muharema Guše primio ključeve oslobođenog Smedereva. Ovim činom, naš grad je ponovo postao prestonica Srbije. Pretrpeo je mnoge golgote, razaranja i bombardovanja, s danas je to moderan grad i mi ulažemo napore za ostvarivanje prosperiteta za nas, našu decu i buduće generacije – istakao je Stojanović.

Deo tih napora prikazan je u filmu koji je za ovu priliku napravljen kao retrospektiva najvažnijih događaja od novembra prošle, do ovogodišnje svečane sednice. U prvom planu bila je investicija finske kompanije PKC, a najavi novih ulaganja bilo je posvećeno i obraćanje gradonačelnice Smedereva.

Na ovaj praznični dan mogu da kažem da će, pored najmodernije hale u Srbiji, podignute na 20 000 kvadrata, od februara 2015.godine početi izgradnja još jedne hale. Reč je o objektu koji će se prostirati na 13 000 kvadratnih metara, a namenjen je italijanskoj fabrici kotrljajućih ležajeva „CCVI International Spa“. Sa radošću najavljujem moguću saradnju sa još dva investitora zainteresovana za rad u našoj Slobodnoj zoni. Mogu slobodno da kažem da će do kraja ovog mandata, u našem industrijskom parku biti 7000 radnih mesta, takvim rezultatima ne može da se pohvali ni jedan grad u Srbiji. Uz železaru koja radi, Smederevo će rešiti problem nezaposlenosti i više nikada neće zavisiti od jedne firme. To znači da će gradska kasa biti punija, da će biti više novca za kulturu, socijalna izdvajanja, uređenje grada… Mogu da kažem da je ovaj mandat posvećen isključivo dovođenju investitora, a u sledećem, kada bude više novca, sređivaćemo grad – poručila je dr Jasna Avramović.

Ove godine usvojenom odlukom o nagradama i priznanjima, prve Povelje grada koje se, na ovaj dan dodeljuju za humanitarni i socijalni rad pripale su Božidaru Petroviću Caki i bračnom paru Svetlani i Dejanu Petroviću. S obzirom na to da su dobrotvori van zemlje, povelje će im biti uručene drugom prilikom. Odlukom gradonačelnice, simbolične novčane nagrade pripale su trojici najhrabrijih pripadnika Vatrogasno spasilačke jedinice u Smederevu Milanu Đuriću, Dejanu Pavloviću i Goranu Petroviću koji su tokom majskih poplava spasavali živote naših sugrađana u Ralji i Kolarima.