Žalio se na cenu šećera, dobio batine od policije


26. novembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Smederevac Radomir Antić (60) tvrdi da pretrpeo neviđenu torturu je zbog toga što je iz supermarketa pokušao da iznese papirić sa cenom šećera.

Kada je krenuo do marketa u Smederevu, kako sam kaže, nije mogao ni da sanja da će mu se desiti nešto što će pamtiti do kraja života.

– Sa dve kile šećera dođem na kasu, a kasirka kaže “120 dinara“. Video sam da je pisalo 57,99 i da nije ta cena, ali platim. Kažem joj da ću da odem da uzmem cenu koja je tamo, da to, pošto je bila subota veče, u ponedeljak odnesem u inspekciju. A ona meni „ne smete to da radite“, onda i „zvaću obezbeđenje“. I zaista, kada sam izašao iz radnje, sustigao me momak u uniformi, uhvatio za ruku i tražio da mu dam kartončić sa cenom – priča Antić.

Objašnjavali su se Radomir i momak iz obezbeđenja sve dok ne reče: „Zvaću policiju“.

S olakšanjem, i Antić se složio. Nije prošlo mnogo, stiže i policija.

– Došli mlađi i stariji policajac, zgrabili me za ruke, niti me šta pitali, uhvatiše me k’o poslednjeg kriminalca i gurnuše na policijski automobil. Onda je mlađi počeo da me šutira u čukljeve – prepričava Radomir, naglašavajući da nikada u životu nije pretresan, kamoli hapšen, pa nije znao proceduru – da treba da raširi noge. Učinio je to kad mu je rečeno, pošto je već dobio nekoliko udaraca.

– Tek tada mi je stariji tražio ličnu kartu, na šta sam mu rekao: „Prebiste me, pa me onda pitate za ime“. To je, izgleda, isprovociralo ovog mlađeg, koji je počeo da se dere: „Vadi sve iz džepova, gde ti je droga?“ Okrenem se i kažem mu: „Sinko, imam decu koliki si i ti, hvala Bogu uspeo sam da ih sačuvam od tog zla, zar ti na takvog ličim“. Izvadim sve iz džepova, ličnu kartu, maramice, ključeve… U to je naišao jedan moj poznanik i rekao im ko sam, šta sam, da ne postupaju tako sa mnom. Vratili su mi stvari i odbrusili: „Možeš da ideš“.

Traži je da naprave zapisnik, neku belešku, bilo šta, odgovorili su da im da kontakt telefon, da će ga pozvati njihov šef i seli u automobil.
Ne čekajući taj poziv Antić je otišao u Hitnu pomoć, gde mu je dežurni lekar konstatovao lakše telesne povrede: tamnoplave podlive na oba skočna zgloba i „bolnu osetljivost u podlaktici i leđima, gde se uočavaju podlivi kože i potkožnog tkiva, nepravilnog oblika veličine pesnice“.

– Povodom navodne prekomerne upotrebe sile nad građaninom u supermarketu, policija je obavila razgovor sa radnikom obezbeđenja, kao i sa još jednim građaninom koga je sam Antić predložio kao svedoka i obojica su izjavili da ga policajci nisu tukli. O prijavi je upoznat zamenik javnog tužioca u Smederevu, koji se nije izjasnio o postojanju krivičnog dela i naložio da se konsultacije ponovo obave kada prijavilac dostavi medicinsku dokumentaciju sa konstatacijom povreda, što on još nije učinio – stoji u pisanom odgovoru načelnika Policijske uprave u Smederevu Dejana Popovića.