Jasmina Grgić sedma na Univerzijadi


23. jul 2015. SPORT – Na najvećoj studentskoj sportskoj manifestaciji na svetu, letnjoj Univerzijadi u Gvangdžuu u Koreji, Jasmina Grgić, reprezentativka Srbije iz Streljačke družine „Smederevo“ bila je sedma u disciplini malokalibarski pištolj i 14-ta vazdušnim pištoljem. Srpski strelci – studenti osvojili su jednu ekipnu srebrnu medalju i jednu pojedinačnu bronzu, u disciplini vazdušna puška, kojom se okitila olimpijska vicešampionka Ivana Maksimović.

Srpski strelci – studenti prošle nedelje nastupali su u Gvangdžuu u Koreji na letnjoj Univerzijadi.
Ženska reprezentacija Srbije u gađanju malokalibarskim pištoljem 30 plus 30 metaka zauzela je šesto mesto u konkurenciji deset ekipa sa 1.694 kruga (Jasmina Grgić, SD „Smederevo“ 581, Danica Rašeta, SK „Zemun centar“ 557, Aleksandra Ristović, SK „Zvezdara“ 556), dok je u pojedinačnom finalu Jasmina Grgić osvojila sedmo mesto.
Ekipno, slavila je Koreja sa 1.738 krugova ispred Tajlanda sa 1.715 i Rusije sa 1.708 krugova. Grgićeva je ušla u borbu za pojedinačne medalje („ulaznica“ je koštala 575 krugova) kao peta sa solidnim rezultatom od 581 krug (288 precizno i 293 brza paljba). U polufinalu imala je deset „hitova“ (unutrašnjih centara boljih od 10,3) i zauzela sedmo mesto. U meč za zlato odmah su prošle Juimei Lin (Kina) sa 19 i Munhieon Čo (Koreja) sa 17 „hitova“, a u meč za bronzu Hie Ji Kim (Koreja) sa 16 i Ćing Juan Žou (Kina) sa 14 „hitova“. Lin je u finalu finala sa 7:1 pobedila Čo, dok je bronza pripala Kim iz Koreje koja je slavila sa 7:5 protiv Žou.

U disciplini vazdušni pištolj ženska reprezentacija Srbije u istom sastavu osvojila je osmo mesto u konkurenciji 13 selekcija sa 1.115 krugova (Grgić 377, Rašeta 371, Ristović 367) i bile su 16 krugova daleko od bronze. Kina j sa 1.141 krugom osvojila prvo mesto ispred Tajlanda sa 1.140 i Rusije sa 1.131 krugom.

Za ulazak u pojedinačno finala bilo je potrebno 380 krugova. Pobedila je Jijung Han (Koreja) sa 198,8 krugova ispred Prinčude Matavevong (Tajland) sa 197,6 krugova i Čia Jing Vu (Tajvan) sa 176 krugova. Jasmina Grgić je 14. sa 377 krugova i do finala su joj nedostajala tri kruga, Danica Rašeta je 21. sa 371 krugom, dok je Aleksandra Ristović bila 38. u konkurenciji 52 takmičarke sa 367 krugova.

– Konkurencija je bila jaka, a devojke se malo uplašile. Finale je vredelo 380 krugova i nije bilo nedostižno. Jasmina Grić je mogla da bude među osam koje su odlučivale o medaljama drugi put na ovom turniru, jer je bila sedma MK pištoljem, ali je u poslednjoj seriji „ubila“ dve osmice i propustila šansu – komentar je Mitje Grgića, trenera za pištolj.

– Pokazalo se da je Univerzijada u streljaštvu po kvalitetu učesnika na svetskom nivou. Ekipa za pištolj nam je sa oba oružja bila bliže zlatnoj sredini nego začelju, šesto i osmo mesto, ali objektivno ova reprezentacija vredi više. Čini mi se da je i trema dosta uticala na rezultate. Strelište je bilo veoma dobro, uslovi takođe i zahvaljujem se Univerzitetskom sportskom savezu Srbije na ukazanom poverenju. Opravdali smo ga sa dve medalje i tri finala… – istakao je Mitja Grgić.

Po broju medalja i učešćima u finalima, streljaštvo je najuspešniji sport u srpskoj studentskoj ekspediciji u Koreji.
Na Univerzijadama srpski strelci studenti su do sada osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju: 2007. u Tajlandu Milenko Sebić srebro MK puškom trostav, 2011. u Ženšenu u Kini dve srebrne – Zorana Arunović i Damir Mikec MK pištoljem i 2013. u Kazanju u Rusiji bronza je pripala muškoj reprezentaciji MK puškom trostav (Igor Čotra, Borislav Mazinjanin i Milutin Stefanović). Ove godine u Gvangdžuu u Koreji, Ivana Maksimović, osvojila je bronzanu medalju u disciplini vazdušna puška, a u ekipi sa Katarinom Biserčić i Draganom Todorović i ekipno srebro u istoj disciplini.