“Izvor žive reči” u Kolarima


27. maj 2013. DRUŠTVO – U subotu je u Kolarima održana tradicionalna Smotra literarnog stvaralaštva pod nazivom „Izvor žive reči”.

Žiri u sastavu Vesna Nikolić, profesor srpskog jezika i književnosti, Mošo Odalović, pesnik i Dragan Mrdaković, direktor Narodne biblioteke u Smederevu, za sveukupnog pobednika u kategoriji poezije proglasio je Viktoriju Mišeljić, učenicu osmog razreda u OŠ „Car Konstantin” iz Niša, za pesmu „Trag u vremenu” po kojoj je nazvan i ovogodišnji zbornik smotre.

Najbolje prozno delo napisala je Anđela Mladenović, učenica OŠ „Dimitrije Davidović” iz Smedereva, a priča se zove „Za vreme velikog odmora”.

Škola koja je zbog najvećeg broja nagrađenih učenika na ovogodišnjoj smotri proglašena za sveukupnog pobednika je OŠ „Arčibald Rajs” iz Beograda.

Inače, prva smotra literarnog stvaralaštva, “Izvor žive reči”, održana je u Kolarima 28. maja 1973. godine. Inicijatori ove manifestacije u to vreme bili su Aleksandar Dankov, profesor srpskog jezika, Milan Dimitrijević, direktor škole, Milorad Miljković, predsednik Saveta Doma kulture i Risto Vasilevski, književnik iz Smedereva.
U početku, takmičenje je bilo opštinskog karaktera, da bi veoma brzo preraslo u republičko, savezno, a zatim i međunarodno. Tih davnih godina, gosti Smotre bili su dečji pisci iz Bugarske, Jermenije, Kine, ali i naši najpoznatiji pesnici i glumci: Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović, Dragan Lukić, Dobrica Erić, Dragan Laković, Jelena Žigon…

Svi nagrađeni radovi iz oblasti proze i poezije uvek se štampaju u posebnom zborniku.

Izvor: smederevo.org.rs