Dragoslav Marković iz Živkovca – apsolutni šampion 6. Pastirskih dana


27. maj 2013. DRUŠTVO – Proteklog vikenda, u Lipama je održana 6. manifestacija posvećena očuvanju autohtone rase „Lipska ovca”.

U porti Crkve rođenja Presvete Bogorodice manifestaciju je, uz pomoć gradskog Fonda za razvoj poljoprivrede organizovala Mesna zajednica Lipe.

Manifestaciju je otvorio Bojan Teofilović, zamenik gradonačelnika Smedereva i istakao da će Fond za razvoj poljoprivrede ubuduće finansirati, odnosno subvencionisati odgajivače lipske ovce.

„Pastirskim danima” prisustvovali su i Mirko Đurić i Miša Ivković, članovi Gradskog veća.

Ovogodišnji apsolutni pobednik Pastirskih dana je Dragoslav Marković iz Živkovca koji je i prethodnih godina osvajao nagrade na ovoj manifestaciji.
„Svake godine dolazim na Pastirske dane i sve je bolje i bolje – i manifestacija i izložena grla. Upornost i trud su se isplatili. Ove godine planiram da povećam stado”, govori Marković.

Najbolju kolekciju ovaca na šestim Pastirskim danima imao je Velimir Marjanović iz Umčara, vlasnik lipske ovce koja je prvi put nagrađena u kategoriji zaštićenih genetskih resursa.

Drugo mesto za kolekciju lipskih ovaca osvojio je Milivoje Pavlović iz Osipaonice, a treće mesto pripalo je Tihomiru Stokiću iz Lugavčine, čiji je ovan osvojio pehar za prvo mesto.

U kategoriji šiljege i dviske, prvo mesto zauzeo je odgajivač iz Umčara Slobodan Vasić, drugo Saša Filipović iz Lipa, a treće Rade Stevanović iz Begaljice.

Najbolju jagnjad na ovogodišnjim Pastirskim danima imali su Slobodan Vasić iz Umčara, Dragan Pantić iz Lugavčine i Nenad Stokić iz Lipa.

U Lipama je u subotu organizovan i bogat program u kojem su prikazani običaji, uglavnom vezani za pastire i ovčarstvo . Posetioci su imali priliku da vide šišanje ovaca, pranje i grebenanje vune, češljanje i pletenje.

Članice Udruženja „Čobanica” iz Lipa pokazale su i kako se muzu ovce kao i čitav dalji postupak pravljenja lipskog sira.

Folkolorni ansambli iz Lipa i Lozovika, frulaši iz Brusa i Kruševca, učenici OŠ „Vuk Kradžić” kao i brojni seoski aktivi žena, zanatlije i cvećari uveličali su svojim predstavljanjem ovu manifestaciju, a kao i ranijih godina organizovana je likovna kolonija „Pastirski dani”.

Izvor: smederevo.org.rs