Izložba „Pjer 2013“ u Smederevu


21. septembar 2014. KULTURA – Izvor: Novosti – U Gradskoj galeriji savremene umetnosti u Smederevu u ponedeljak će biti otvorena izložba “Pjer 2013”.

Konkurs za najbolju karikaturu koji su 1967. pokrenule “Večernje novosti” danas je najstariji i jedan od najprestižnijih konkursa za karikaturu na Balkanu.

Na izložbi će se naći radovi sa 46. konkursa za “Pjera” na kom je učestvovalo 134 autora sa 606 radova. Žiri kojim je predsedavao pisac Dragoslav Mihajlović, a činili su ga muzičar Nele Karajlić, slikar Tomislav Suhecki, Ratko Dmitrović, generalni direktor i glavni urednik Kompanije “Novosti”, Ranko Guzina, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolju portret karikaturu i Nedeljko Ubović, prošlogodišnji laureat Zlatnog Pjera, najboljim je proglasio Aleksandra Blatnika (Zlatni Pjer), Gorana Milenkovića (Srebrni Pjer), Toša Borkovića (Bronzani Pjer) i Milorada Jevtića (nagrada za portret). Ovi, kao i drugi radovi sa konkursa biće izloženi u smederevskoj galeriji.

Izložbu koja traje do 30. septembra otvaraju Bojan Ljubenović, urednik “Trna” u “Večernjim novostima”, aforističar Rale Damjanović i Bojan Teofilović, zamenik gradonačelnika Smedereva.