Izgrađena hala za finsku PKC grupu


12. decembar 2014. PRIVREDA – Izvor: Nova ekonomija – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić predao je u ime grada Smedereva ključeve nove hale PKC grupi, u kojoj će ova finska kompanija smestiti proizvodnju.

Halu površine oko 20.000 kvadratnih metara sagradio je grad Smederevo sopstvenim sredstvima u rekordnom roku od manje od četiri meseca.

Vučić se obilazeći halu zahvalio radnicima koji su radili na izgradnji i na poštovanju rokova. On je istakao da je dobijen zadatak i rok da se hala izgradi do 7. decembra, što je ispoštovano.

“Ovim smo pokazali svetu da ono što obećamo ispoštujemo”, podvukao je Vučić i dodao da sada može mirno da ode na razgovore sa finskim premijerom jer zna da će njegov sagovornik znati da razgovara sa pouzdanim partnerom, koji ispunjava data obećanja.

Ceremoniji simbolične predaje ključeva budućem zakupcu prsustvovali su predsednik Borda direktora kompanije “PKC Vajring sistems Oj” PKC Wiring systems OY” Juha Torniainen, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović i ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana.

Ovaj projekat predstavlja jedinstveni model, još neprimenjen u Srbiji, u kome se jedan grad pojavio kao investitor gradnje hale.

Grad Smederevo je halu sagradio iz sopstvenih sredstava, odnosno kredita banke, odobrenih u skladu sa budžetom grada, a na koji je Vlada Srbije dala asaglasnost, odnosno garancije grada. Prostor na kome je hala sagrađena je proglašen Slobodnom zonom.

Visina sredstava za gradnju fabrike je iznosila 682 miliona dinara, a fabriku je sagradio konzorcijum smederevskih firmi. U ovom poduhvatu, učestvovalo je više od 500 smederevskih građevinskih i drugih radnika.

Ugovorom koji je sa “PKC grupom” sklopljen predviđeno je da u naredne tri godine fabrika zaposli najmanje 1.500 ljudi, a da “PKC” investira najmanje osam miliona evra.

Ugovor o zakupu je ugovoren na period od najmanje 10 godina.