Italijani otvorili fabriku četkica za motore


16. april 2016. PRIVREDA – Izvor: B92 – U Smederevu je otvorena fabrika italijanskog investitora Karboteh koja će zaposliti 55 radnika na izradi četkica za elektromotore.

Otvarajući novu fabriku, ministar privrede Željko Sertić ocenio je da je reč o “maloj kompaniji” koja planira da u roku od nekoliko godina “postane velika”.

“Mene lično i moje kolege često pitaju zašto dovodimo velike investitore, zašto im dajemo subvencije, zašto im se poklanja velika pažnja, a suština je u tome što velike kompanije sa sobom dovode male”, rekao je ministar.

Vlasnik italijanske kompanije Lorenco Datoli kazao je da je odluku o investiranju u Srbiju doneo u dogovoru sa svojim klijentom, kompanijom “Džonson elektrik”, koja je otvorila fabriku u Nišu.

On je dodao da je nova fabrika otvorena u Smederevu zbog činjenice da je smeštena u slobodnoj zoni, u blizini auto-puta i aerodroma ali i zbog “odlične saradnje sa lokalnom samoupravom”.

Prema rečima gradonačelnice Smedereva Jasne Avramović, fabričku halu veličine 2.000 kvadratnih metara izgradila je gradska uprava.

“Nije malo 55 radnih mesta jer to je 55 porodica koje će naći svoju egzistenciju. Sa ministrom Sertićem planiramo da u sledeće dve godine skoro popunimo ovu slobodnu zonu, toliko investitora imamo, i oni su vrlo blizu da realizuju svoje poslovne projekte u Srbiji i Smederevu”, dodala je Avramović.