Hestil u ponedeljak preuzima Železaru Smederevo


15. april 2016. PRIVREDA – Izvor: Novi magazin/Beta – Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil potpisaće u ponedeljak, 18. aprila ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong, najavilo je danas Ministarstvo privrede.

Potpisivanju kupoprodajnog ugovora prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici diplomatskog kora i mnoge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje.Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra koju je Vlada Srbije prihvatila 5. aprila.

Budući vlasnik Železare je najveći proizvođač čelika u Aziji, sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona. Hestil grupa zapošljava 120.000 radnika, vlasnik je 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara.

Železara Smederevo je od 2012. godine u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da pravi gubitke.