Istorija, misterija, atrakcija u letnjikovcu Obrenovića


29. decembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Vila “Zlatni breg”, nekada letnji dvor dinastije Obrenović, a sada rezidencijalno zdanje Vlade Srbije zatvorenog tipa, od naredne godine biće otvorena za javnost. To će biti prilika da građani i turisti, po prvi put, zakorače u reprezentativni kompleks koji je za spomenik kulture proglašen 2009.

Potpisivanjem protokola između Grada i Uprave za zajedničke poslove Vlade Srbije, tako, konačno je skinut veo misterije sa vile koja je i za većinu Smederevaca decenijama bila samo tajanstveni objekat na najlepšem vidikovcu u ovom delu zemlje, koji je často nazivan i “zabranjeni grad”.

– Istorijsko i kulturno blago Srbije pokazaćemo javnosti u punom svetlu, a atraktivna lokacija jednostavno mami da, razvojem novih sadržaja, ovde bude stvoren turistički raj – kaže Zoran Trninić, direktor Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koja gazduje dvorom.

Gradonačelnica Jasna Avramović podsetila je na to da je san svakog Smederevca da vidi vilu Obrenovića sada ostvaren, zahvaljujući razumevanju Vlade Srbije. Potpisivanju protokola prisustvovali su i generalni sekretar Vlade Srbije, Novak Nedić, te direktor Direkcije za imovinu, Jovan Vorkapić.

Razgledanja će biti organizovana dva puta sedmično – od maja do oktobra – a turisti će se prijavljivati u smederevskom muzeju. Grupe će činiti maksimalno 25 ljudi, koje će u obilazak voditi – kustosi.

Najstariji letnjikovac srpske dinastije podigao je knez Mihajlo Obrenović, 1865, na imanju koje je kupio njegov otac, knez Miloš Obrenović. U njoj su donete i neke važne istorijske, pretežno političke odluke, te ukazi o odlikovanjima Laze Kostića, Stevana Sremca, Milovana Glišića, Jovana Jovanovića Zmaja… Glavni umetnik Dvora bio je Branislav Nušić, koji je nadomak Smedereva priređivao pozorišne predstave.