Grobari u Smederevu plaćeniji od hirurga


18. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Po novom cenovniku smederevskog JKP „Zelenilo i groblja“, obavezni troškovi sahranjivanja poskupeli su za 45,49 odsto.

Samo ručni iskop grobnog mesta, kako se to stručno zove, košta 4.750 dinara!

– U tim trenucima ne razmišljate na taj način i zaista ne znam koliko smo šta platili.

Ali, ako kažete da su to te cifre, onda ta dvojica što tu zemlju izlopataju za pola sata imaju veću satnicu od hirurga! Nije ni njihov posao lak i sve ne ide tim ljudima, ali opet – zapanjen je Miloš Nedeljković, koji je nedavno sahranio majku na Novom groblju.

– Nije to pola sata, građevinskim normativima je predviđeno da je za kopanje 2,72 kubika zemlje, koliko je grobno mesto po standardima, potrebno tri sata. I ove cene su na granici rentabilnosti, nismo ih menjali od novembra 2013. godine, a i tada je to bilo samo simbolično poskupljenje koje nije pratilo ni rast troškova ni inflaciju – kaže zamenik direktora JKP „Zelenilo i groblja“ Dragan Savić.

Pored ostalih, u novom cenovniku još jedna novoustanovljena stavka upada u oči: aranžiranje venaca i cveća košta 870 dinara!

– Nismo menjali cenu korišćenja kapele, koja podrazumeva angažovanje ljudi, unošenje sanduka, kompletan protokol… A ovo nije samo aranžiranje, treba cveće posle i izneti, oblikovati humku… Za te poslove je predviđen rad jednog radnika od sat i po, i to košta toliko – objašnjava Savić.

– Strašno je, ali mogli smo da letujemo za te pare. Sanduk 16.000, grobno mesto 12.000, sahrana 8.000 i isto toliko i pop, koji nam je izdao priznanicu na dinare mada smo platili u evrima – kaže Nedeljković.

Svi naši sagovornici slažu se da sahrane bez najmanje 500 evra skoro da i nema.

O onome što, po našim običajima, sledi, potom parastosima,kasnije i o postavljanju spomenika da i ne govorimo.