Smederevu preti epidemija virusa Zapadnog Nila


18. avgust 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Miomir Pelemiš kaže da su ovog leta, na sreću imali samo jednog pacijenta koji je preminuo od virusa Zapadnog Nila i dodaje da se više ljudi javilo lekaru sa simptomima ove bolesti. Nadležni s druge strane potvrđuju da su se komarci koji prenose ovu zarazu pojavili na nekoliko lokacja u Srbiji!

– Brz početak lečenja izuzetno je bitan kod infekcija poput ove. Zato bi svi koji posle uboda komaraca osete malaksalost, povišenu temperaturu i glavobolju trebalo što pre da se jave lekaru. Čak 80 odsto zaraženih ovim virusom ne oseti nikakve simptome. Oko 20 odsto dobije simptome, a od tog broja samo 0,1 odsto može da dobije meningitis – kaže Miomir Pelmiš.

– Komarci koji su pozitivni na prisustvo ovog virusa registrovani su u Smederevu i Pančevu, kao i u beogradskim opštinama Palilula, Surčin, Čukarica, Zemun, Sopot, Rakovica, Voždovac, Grocka i Obrenovac – kaže biolog da Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.