Gradu Smederevu nagrada “Najbolji informator o radu državnih organa”


30. septembar 2014. DRUŠTVO – Gradu Smederevu, kao pobedniku na konkursu za “Najbolji informator o radu državnih organa”, u ponedeljak je dodeljena nagrada u okviru obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Nagradu je primila gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

U organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, uz učešće velikog broja predstavnika medija, udruženja građana, organa vlasti, kao i članova diplomatskog kora, u Beogradu je održan skup posvećen obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Na skupu je predstavljena publikacija III – Slobodan pristup informacijama – “Stavovi i mišljenja Poverenika”, koju je prezentovala Stanojla Mandić, zamenica poverenika, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, skupu su se obratili: šef Misije OEBS u Srbiji, Piter Burkhard, zaštitnik građana, Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić.

„Stanje u oblasti slobode pristupa informacijama se menja nedovoljno brzo a problema i incidenata još uvek ima mnogo. Usled toga propuštamo priliku da ostvarimo neophodne rezultate u daljoj demokratizaciji, racionalizaciji aparata vlasti, uspostavljanju kvalitetnijih odnosa u medijskoj sferi, i, što je posebno važno, u borbi protiv korupcije, kriminala i zloupotreba”, rekao je pored ostalog Šabić.

Nagrada za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu dodeljena je gradskoj opštini Zvezdara u Beogradu, a posebnu nagradu Komisija za dodelu priznanja odlučila je da ove godine dodeli Misiji OEBS u Srbiji. Posebnu nagradu čini – priznanje za poseban doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i statueta koja ostaje kod primaoca do narednog dana prava javnosti da zna.

Dobitnike priznanja je i ove godine izabrala Komisija čiji su članovi predsednici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a, predstavnik akademske javnosti i predstavnik Koalicije NVO za slobodu pristupa informacijama, a priznanja je uručio poverenik Rodoljub Šabić.”

Obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna u Beogradu, pored gradonačelnice Smedereva, prisustvovala je načelnica Gradske uprave Smederevo, Milijana Novaković i ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, Bojan Milutinov.

Izvor: smederevo.org.rs