Tri titule strelcima Smedereva


29. septembar 2014. SPORT – Strelci Streljačke družine „Smederevo“ završili su ovogodišnju sezonu sa 11 ekipnih i pojedinačnih titula. Poslednje tri osvojene su juče na Prvenstvu Srbije, u gađanju vojničkom puškom, u Trsteniku. Slavili su u obe discipline, 20 metaka ležeći i trostav 3 puta 10 metaka u ekipnoj konkurenciji, dok je pojedinačnu titulu u Smederevo doneo Borivoje Provčin u disciplini trostav. Siniša Mašović, inače predsednik Streljačkog saveza Srbije i Smedereva i istoimene streljačke družine, osvojio je vicešampionsku titulu u disciplini 20 ležeći. Bolji od njega za krug bio je Saša Soboljev iz Streljačkog kluba „Čačak“ iz Borca. U šampionskoj ekipi „Smedereva“ gađao je i Novica Petrović, dok je Mihajlo Mašović gađao samo pojedinačno u disciplini 20 ležeći.

Streljački klub „Heroj Srba“ iz Smedereva, za koji su gađali Saša Ilić, Dejan Adamović i Aleksandar Stevanović, zauzeo je peto mesto u ležećem i šesto u trostavu.

– Streljački savez Srbije nije bio u mogućnosti da obezbedi kvalitetniju municiju, gađalo se mecima pravljenim sredinom pedesetih, pa su rezultati slabiji – istakao je Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije, koji je sa delegatom takmičenja Vitomirom Homanom i agilnim streljačkim radnikom iz Trstenika Draganom Savićem uručivao trofeje. – Ali, moramo da budemo uporni i da sačuvamo od zaborava ovu vitešku disciplinu sportskog streljaštva i zahvaljujemo se streljačkim radnicima Trstenika koji nam zdušno u tome pomažu organizacijom državnog šampionata četvrtu godinu za redom.

Gađanje vojničkom puškom ima tradiciju dužu od veka i po u Srbiji i najviteškija je disciplina streljačkog sporta. Visoki pokrovitelji „zemaljskog gađanja“ (državnog šampionata) ovim oružjem bile su sve krunisane srpske glave, ali i predsednici vlada. Posle Drugog svetskog rata predsednik države Tito je šampionu u ovoj disciplini darovao zlatan ručni sat. Tradicija darovanja šampiona se, na žalost, ugasila i pored nekoliko pokušaja streljačke organizacije da je obnovi.

11 TITULA U SEZONI

Sezonu sa 11 titula u Streljačkoj družini „Smederevo“ uspešno je započeo Veljko Ilić, koji je postao kadetski prvak Srbije vazdušnom puškom, a zatim je titulu najbolje juniorke vazdušnom puškom ponela Jelena Jakovljević, koja je i ekipno sa Jelenom Rajković i Danicom Denić bila najbolja. U malokalibarskoj sezoni osvojeno pet titula, kadetkinje Natalija Tasić, Ana Todorović i Iva Jovanović, bile su najbolje u 30 ležeći, dok su u opštoj kategoriji osvojene sve četiri titule, obe ekipne u 30 ležeći i trostavu 3 puta 20 metaka, a sa Novicom Petrovićem, koji je bio prvak u obe discipline, u ekipi su bili Borivoje Provčin i Nikola Simić.

STARTUJE NOVA SEZONA 2014/2015.

Od 1. oktobra na našem strelištu u Smederevu počinje nova vazdušna sezona, a već od 3. oktobra Smederevo je domaćin finalnog turnira Evropske lige mladih.
Danas je u Smederevo na pripreme stigla reprezentacija Rusije, a sutra stiže i naša reprezentacija. Svečano otvaranje takmičenja je u petak 3. oktobra u 15.00 časova, posle čega će se održati i tehnički sastanak i žreb za takmičenje, jer prvi mečevi počinju već istog dana od 17.00 časova. Finalna gađanja su u nedelju 5. oktobra, počinju od 9.00 časova, a dodela medalja je planirana je istog dana za 13 časova i 30 minuta.
U Ligi mladih Evrope učestvuju strelci od 14 do 18 godina puškom i pištoljem, a ekipe od tri člana moraju da budu mešovite. Do sada su Beograd 2009. i Smederevo 2013. bili domaćini kvalifikacionih turnira grupe „Istok“.
Evropska streljačka konfederacija dodelila je organizaciju Finala Evropske lige mladih Streljačkom savezu Srbije, koji je domaćinstvo poverio Streljačkom savezu Smederevo i Streljačkoj družini „Smederevo“. Generalni sponzor takmičenja u Smederevu je jedan od vodećih svetskih proizvođača oružja, nemački „Valter“ (Walther Arms), a pomogla je i kompanija „Fruvita“, štamparija „New press“ itd.

O tome kako, kada i gde se u ovom gradu mogu baviti sportskim streljaštvom, svi zainteresovani informacije mogu dobiti svakog radnog dana na Strelištu, koje se nalazi sa bočne (severne) strane kompleksa Sportske hale ili se mogu informisati telefonom na broj 4621-956.

Rezultati, Prvenstvo Srbije vojničkom puškom, Trstenik 28.09.2014.

20 metaka ležeći

Pojedinačno:
1. Saša Soboljev (Streljački klub „Borac“ Čačak) 162
2. Siniša Mašović (Streljačka družina „Smederevo“) 161
3. Radiša Borisavljević (Streljačka družina „Boško Petrović“ Ivanjica) 160
4. Mirosav Šegrtu (Streljačka družina „Radivoj Ćirpanov“ Novi Sad) 160
5. Zoran Kostovski (Streljačka družina „Bečkerek“ Zrenjanin) 159 krugova.

10 metaka ležeći – veterani

Pojedinačno:
1. Živomir Kazaković (Streljačka družina „Dragan Jevtić Škepo“ Gornji Milanovac) 70 krugova

Ekipno:
1. Streljačka družina „Smederevo“ 450
2. Streljačka družina „Dragan Jevtić Škepo“ Gornji Milanovac 448
3. Streljački klub „Vojnik“ Subotica 443 kruga.

Trostav 3×10 metaka

Pojedinačno:
1. Borivoje Provčin (Streljačka družina „Smederevo“) 223
2. Tibor Martona (Streljački klub „Vojnik“ Subotica) 222
3. Dragoslav Radaković (Streljački klub „Vojnik“ Subotica) 217
4. Saša Soboljev (Streljački klub „Borac“ Čačak) 214
5. Goran Vranov (Streljački klub „Metalac“ Bor) 214 krugova.

Ekipno:
1. Streljačka družina „Smederevo“ 630
2. Streljački klub „Borac“ Čačak 595
3. Streljačka družina „Radivoj Ćirpanov“ Novi Sad 564 kruga.

Učestvalo je ukupno 15 ekipa. U trostavu je bilo 26, u 20 ležeći 40 strelaca.