Grad Smederevo diskriminiše medije


07. novembar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Beta – Udruženje novinara Srbije (UNS) izrazilo je danas zabrinutost zbog sve brojnijih slučajeva da lokalne vlasti diskriminišu medije.

U saopštenju UNS je naveo da su mu se obratili novinari iz Smedereva, Lučana i Prijepolja koji navode da ne dobijaju pozive čelnika gradova i opština na događaje od javnog interesa. Oni su kazali da vlast u tim mestima ne želi da odgovara na njihova pitanja i da ih šturo obaveštava o odlukama važnim za gradjane.

U Smederevu, po navodima tamošnjih novinara, gradonačelnica Jasna Avramović informacije o dogadjajima važnim za javnost, kao i izjave o radu vlasti, ne želi da daje dopisnicima “Politike”, “Blica”, “Večernjih novosti” i “Informera”.

UNS-u su smederevski dopisnici rekli da je juče na otvaranju vrtića bio ministar rada Aleksandar Vulin, ali da poziv nisu dobili dopisnici ta četiri medija, kao ni novinar agencije Beta.

U Smedervu je UNS-u rečeno da je “gradonačelnica otputovala, a u skupštini grada nema nikoga ko bi mogao da razgovara sa medijima”.

Udruženje je podsetilo da je više puta do sada upozoravao gradonačelnicu Smedereva na kršenje slobode javnog informisanja u ovom gradu.

UNS je pozivao nosioce javne vlasti da prekinu takvu praksu i da poštuju Zakon o javnom informisanju i medijima, po kojem se “sloboda javnog informisanja ne sme povredjivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja”.

Zakon propisuje i da je “zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu”.

UNS je podsetio i da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost, čak i kada oni odbijaju da na njih
odgovore.