Gorici Popović Nušićeva nagrada


28. januar 2013. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Glumica Gorica Popović ovogodišnja je dobitnica “Nušićeve nagrade” za životno delo glumcu komičaru koja se dodeljuje na pozorišnom festivalu “Nušićevi dani” u Smederevu, saopštili su danas organizatori tog festivala.

Jednoglasnu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu: glumica Svetlana Bojković (predsednica), književni i pozorišni kritičar Milosav-Buca Mirković i profesorka književnosti Tatjana Lazarević Milošević.

Gorica Popović je 24. laureat tog priznanja.

U saopštenju se navodi da se Gorica Popović u jakoj konkurenciji kandidata izdvojila “širokim spektrom pozorišnih uloga koje je karakterišu kao stopostotnu Nušićevsku glumicu”.

Nagrada će biti uručena na 30. Nušićevim danima u Smederevu, u aprilu ove godine. Nagrada se sastoji od Statuete Branislava Nušića, rad magistra vajarstva Vlaste Filipovića iz Smedereva i novčanog iznosa.

Festival “Nušićevi dani” pokrenut je 1984. godine u Smederevu, s ciljem popularizacije velikog komediografskog dela Branislava Nušića, koji je detinjstvo i mladost proveo u Smederevu. “Nušićeva nagrade” za životno delo glumcu komičaru dodeljuje se od 1990. godine.