Finci u Smederevu


17. mart 2014. DRUŠTVO – Predstavnici Finske nacionalne televizije, u okviru boravka u Srbiji povodom održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, razgovarali su sa gradonačelnicom grada Smedereva dr Jasnom Avramović.

U fokusu pažnje razgovora sa prvom damom Smedereva bila je privredna situacija u Smederevu, u kontekstu otvaranja nove fabrika finske kompanije PKC u Smederevu, koja će za dve nedelje početi proizvodnju.

Gradonačelnica je je izrazila uverenje da je PKC zdrava investicija koja se dogodila gradu Smederevu, kako je rekla, investicija koja kreće od početka I koja trenutno upošljava 300 radnika, a do kraja 2016.godine 1.500 radnika. Ona je dodala da je to za grad, sa oko 12.000 nezaposlenih, jako dobra stvar, zato što će mnogo mladih ljudi, prvenstveno žena, rešiti svoje egzistencijalno pitanje.

“Od više gradova koji su bili zainteresovani za ovu investiciju, kompanija iz Finske se odlučila za Smederevo i meni kao gradonačelniku to predstavlja izuzetno zadovoljstvo i čast, jer smo uspeli da odgovorimo svim njihovim potrebama i zahtevima i oko procedure i oko poštovanja rokova i oko ozbiljnosti pristupa rešavanju svih nepoznanica. Tu je Grad položio veliki ispit i time je moje zadovoljstvo veće. Posebno, kada se ima u vidu da je kompanija izabrala Smederevo za izgradnju svoje prve fabrike na prostoru Balkana. To znači i da je Srbija postala stabilna, sigurna zemlja za strane investitore i očekujem da će, posle PKC-a, doći novi investitori iz Finske i iz drugih zemalja Evrope. Mislim da je finska kompanija na elegantan i fini način otvorila vrata i drugim investitorima”, istakla je dr Jasna Avramović.

Ona je rekla da pregovori sa Fincima nisu bili laki I das u bili temeljiti, ali da nisu dugo trajali.

“Prvi put smo aplicirali preko SIEPE u aprilu prošle godine, a posle obilaska 20 gradova, Finci su se opredelili za četiri i konačno za Smederevo, zbog mnogih prednosti. Tu je Dunav, auto put, železnička infratsruktura, Slobodna zona sa svojim olakšicama za poslovanje, ali i benefitima koje daje Grad Smederevo. U vremenu tranzicije, izgubili smo mnogo malih i srednjih preduzeća”, podsetila je gradonačelnica.

Pojašnjavajući privrednu sliku Smedereva, ona je za Finsku nacionalnu televiziju govorila i o gigantu crne metalurgije, strateški bitnoj fabrici za Srbiju u kojoj radi 5.200 zaposlenih.

Na pitanje šta bi trebalo da se uradi da bi se pokrenula proizvodnja i popravio privredni ambijent, gradonačelnica je rekla da bi trebalo revitalizovati Industrijsku zonu, da dođe više investitora u grad Smederevo, poput PKC-a ili manjih.

“Da pokrenemo proizvodnju izgubljenu sa mnogim ugašenim preduzećima koja su dobro radila i izvozila svoje proizvode i moja poruka kao gradonačelnika je da su vrata Smedereva otvorena za investiture”, poručila je gradonačelnica I u drugom delu intervjua govorila o poljoprivredi.

“Ono što želimo je da pokrenemo proizvodnju i u voćarstvu i povrtarstvu, poput nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Godomin, koji je bio jedan od najvećih kombinata u Jugoslaviji a sada je u stečaju. Imamo hiljade hektara slobodne zemlje koja može da se obrađuje”, istakla je gradonačelnica.

Ona je podsetila da je lokalna samouprava obezbedila ambijent preko mnogih subvencija za potencijalne ulagače, od smanjenja taksi za 50 i dodatnih 30 odsto, dodajući da Grad može da daje i zemlju po nižim cenama od tržišnih firmama koje po jednom hektaru zapošljavaju više od 50 radnika, uz saglasnost Vlade.

Pomenula je u tom smislu i Fond za razvoj poljoprivrede, koji na raspoložive načine maksimalno pomaže poljoprivredne proizvođače.

Takođe, naglasila je gradonačelnica, Grad daje subvencije i podstiče zapošljavanje, otvaranje malih i srednjih preduzeća i dovođenje stranih investitora za pokretanje i osavremenjavanje proizvodnje.

“Dolaskom PKC-a, došla je jedna nova, čista tehnologija, Evropa je ušla u Smederevo i ja sam presrećna”, zaključila je gradonačelnica Smedereva u razgovoru sa novinarima Finske nacionalne televizije.

Izvor: smederevo.org.rs