Filiću pritvor, istraga i u policiji


27. januar 2012. HRONIKA – Milorad Filić, koji je pijan usmrtio dvoje mladih na trotoaru, pet puta je pravosnažno kažnjen oduzimanjem dozvole. Međutim, nijednu novčanu kaznu nije platio i nije poslat u zatvor u zamenu za plaćanje jer policija nije izvršila naredbu Prekršajnog suda da ga privede, pa su kazne zastarele.
Prekršajnom sudu u Smederevu je za četiri godine podneto sedam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv Milorada Filića. Od toga čak četiri zbog vožnje pod uticajem alkohola i jedan zbog vožnje u vreme izrečene zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilima. Ostali se odnose na prekoračenje brzine, izazivanje saobraćajne nezgode usled neprilagođene brzine i isteka važnosti saobraćajne dozvole.

Doneto je pet osuđujućih odluka sa izrečenim zaštitnim merama zabrane upravljanja motornim vozilima, koje su sve postale pravosnažne i izvršne, rečeno je ” u sudu.
– Što se tiče izvršenja pravosnažnih i izvršnih odluka o kažnjavanju, za pet je nastupila zastarelost izvršenja naplate novčanih kazni, jer po naredbama za dovođenje okrivljenog radi naplate novčane kazne ili izdržavanja odgovarajuće kazne zatvora po rešenju o zameni novčane kazne u kaznu zatvora, MUP nije postupio – kaže sudija Olivera Manić, portparol Prekršajnog suda.

Portparolka dodaje da jedan postupak čak obustavljen usled zastarelosti, jer po naredbi za dovođenje okrivljenog radi saslušanja kod postupajućeg sudije nije postupljeno.
Uprkos ovome, u policiji tvrde da Filića niko nije štitio, kako sumnja rodbina nesrećno stradalih mladića i devojke. To potkrepljuju činjenicom da su mu pisane prekršajne prijave jedanaest puta, a da nije privođen jer je bio u inostranstvu.
– Tačno je da Filić ima rođaka koji radi u PU Smederevo, ali nije policajac već činovnik u službi veze, kažu u smederevskoj policiji.

Načelnik PU Smederevo Dejan Popović je formirao komisiju koja će ispitati da li je bilo propusta policije u sprovođenju mera koje su nadležni sudovi izrekli prema Miloradu Filiću.

Milorad Filić je saslušan u prisustvu odabranog advokata. Stavljaju mu se na teret dva krivična dela, teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i neovlašćeno držanje opojnih droga. Doneto je rešenje o sprovođenju istrage i određen pritvor do 30 dana. Filić je priznao da je kobnog dana popio litar vina i dva litra piva u jednom kafiću i popušio džoint.

Izvor: novosti.rs