Dve nove slobodne zone u Srbiji


31. maj 2011. PRIVREDA – U Srbiji je planirano da do kraja godine budu otvorene još dve slobodne zone i to u Nišu i Smederevu, najavio je danas direktor Uprave za slobodne zone Ministarstva finansija Dejan Ristić.

On je, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa predsednikom Komore italijansko-srpskih privrednika Vinćencom Divelom, rekao da u Srbiji trenutno postoji sedam slobodnih zona i da poslovanje u tim zonama investitorima donosi mnoge prednosti i pojeftinjuje proizvodnju.

Slobodne zone u Srbiji geografski su dobro pozicionirane, a to su Subotica, Novi Sad, Zrenjanin, Šabac, Kragujevac, Užice i Pirot, rekao je Ristić.

On je dodao da investitori u slobodnim zonama, posebno oni čija je proizvodnja izvozno orijentisana, uživaju razne poreske olakšiće, administrativne procedure su jednostvanije dok i lokalna samouprava daje određene olakšice.

Ristić je istakao da je značaj slobodnih zona preopznala italijanska kompanija Fijat, a da se očekuje dolazak u Srbiju kooperanata Fijata kao i drugih investitora iz Italije.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je u martu usvojila Strategiju razvoja slodobnih zona u Srbiji 2011-2016 koja predviđa dodatne sitmulativne mere za investitore koji posluju u tim zonama.

Ristić je naveo da je potpisani sporazum za Komorom italijansko-srpskih privrednika rezulatat dobrih bilateralnih odnosa Srbije i Italije.

Predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika Divelom, rekao je da je Italija jedan od najzančajnih investitora u Srbiji i da oko 200 italijanskih i mešovitih srpsko- italijanskih kompanija posluje u našoj zemlji.

On je rekao da komora osnovana 2002. godine okuplja 136 članica i pruža sveobuhvatnu podršku svojim firama koje posluju u Srbiji.