Dva direktora jedna fotelja


28. avgust 2014. DRUŠTVO – Izvor: Novosti – Ko je direktor OŠ „Dositej Obradović“ u Smederevu odlučiće najverovatnije sudija. Školski odbor je od dva kandidata za ovo mesto na konkursu, izabrao Radisava Milića, ali je Ministarstvo prosvete postavilo treću osobu, Dijanu Ćetković. Dosadašnji direktor tvrdi da je rešenje o postavljenju koleginice nezakonito, zbog čega je podneo tužbu sudu.

Škola na Carini ima izabranog, postavljenog i direktora u pokušaju, i rok da do početka školske godine raspetlja misteriju.

– Dobio sam apsolutno poverenje zaposlenih i Školskog odbora. Ministar je imao pravo da to u roku od 30 dana ospori i ne da saglasnost na moj izbor, ali je to učinio tek devet dana po isteku roka, kada sam uveliko obavljao dužnost direktora, potpisivao dokumenta i donosio odluke – tvrdi Radisav Milić.

Ministar Srđan Verbić u rešenju kojim je uskratio saglasnost Miliću da preuzme fotelju, pored ostalog, navodi propuste u radu zbog čega je škola bila pod vanrednim inspekcijskim nadzorom.

– Nikakvih propusta nije bilo, što potvrđuje i zaključak Školskog odbora u kome jasno stoji da nema moje odgovornosti. To je bilo smišljeno da se na ovo mesto dovede moj protivkandidat, ali se odustalo jer je on prekršajno kažnjavan zbog prebijanja đaka – tvrdi Milić.

Ministarstvo prosvete našlo je treće rešenje, i za vršioca dužnosti direktora pre tri dana imenovalo profesorku istorije Dijanu Ćetković.

Milić tvrdi da je njen izbor sporan jer su zakonski rokovi istekli, i odbija da napusti funkciju, ali i kancelariju. Upravnom sudu podneo je tužbu protiv rešenja ministra.

Dijana Ćetković, koja pokušava da preuzme dužnost, tvrdi da će se čitava zbrka rešiti do početka školske godine.

– Bez obzira na to što kolega Milić ne želi da napusti kancelariju direktora, ja u četvrtak idem na posao. Možda će ipak da mi preda kancelariju, ali ako ne, mogu da radim i u drugoj kancelariji. Mene je imenovao ministar, nisam se sama imenovala, i moram da radim svoj posao – kaže Dijana Ćetković.

Na dušu dosadašnjeg direktora Radisava Milića stavlja se i blokada računa škole. – Račun škole blokiran je zbog izgubljenog sudskog spora sa porodicom učenika koji je nastradao u školi 1995. godine, za šta ja ne mogu da budem odgovoran jer je to bilo mnogo pre mog postavljenja – kaže Milić.