Streljaštvo: Šampion sa šampionima


27. avgust 2014. SPORT – Proslavljeni srpski strelac Dušan Epifanić, posetio je u Novom Sadu strelce na pripremema za Šampionat sveta u Granadi od 6. do 20. septembra i evocirao uspomene iz svoje prebogate karijere!

-Želeli smo da mlade strelce upoznamo sa našim velikim šampionom, pokušaćemo i ubuduće, kada se ukaže prilika, da dovedemo na pripreme legends streljačkog sporta da prenesu deo svog bogatog iskustva – kaže Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije koji je sa Epifanićem u Londonu 1974. bio u ekipi evropskih vicešampiona vazdušnom puškom. – Epifanić je bio i prvi strelac iz Jugoslavije koji je „ubio“ apsolutan rezultat od 600 krugova malokalibarskom puškom 60 metaka ležeći na turniru u Plzenu 1969. godine. To je bio izuzetan podvig i u svetskim okvirima.

Epifanić je bio i olimpijac u Meksiku 1968. a u reprezentaciji je gađao od 1965. do 1975. Ima svetsku bronzu u ekipi MK puškom 60 metaka ležeći iz Finiksa 1970, dva evropska ekipna srebra – 1969. u Plzenu MK puškom trostav i 1975. u Londonu vazdušnom puškom. Kao junior osvojio je dve ekipne medalje na EŠ u Kairu 1969: srebro MK puškom 3 puta 20 metaka i bronzu MK puškom 60 metaka ležeći.

Epifanić i Pejović su se se prisetili dramatičnih trenutka u Londonu 1975. Pejović i Milutinović su završili takmičenje (reprezentaaija je tada imala četiri strelca), a u drugoj partiji gađali su Lazić i Epifanić, koga je, iako se oprostio od reprezentacije, pozvao selektor Branko Jovović, pošto je te godine osvojio titulu šampiona Jugoslavije vazdušnom puškom. Posle dva strelca, Jugoslavija je bila prva, i dogovor je bio da se ne govore rezultati da se ne opterete Lazić i Epifanić koji su došli iz hotela. Međutim, nekako je „procurelo“, Lazić je dobro odradio posao, ali je sada pod pritiskom bio Epifanić. Upao je i u cajtnot, sa tribina su ga bodrili da izdrži, sa vatrene linije su, međutim, posle svakog hica stizali vapaji: „Umreću, ne mogu više…“ Posle poslednje dijabole Epifanić je pao u nesvest, napravila se gužva, dotrčali su lekari… Ipak, Jugoslavija je osvojila srebro, sedam krugova manje od neprikosnovenog SSSR.

– Ova poseta je poslužila i da malo opustimo i razgalimo strelce, koji su u punom pogonu već više od mesec dana. Stigla je i MK municija, radi se punom parom – dodao je Pejović. – Nema Damira Mikeca koji je otišao u Švajcarsku na pripreme i dvoje mladih olimpijaca Milice Babić i Andrije Milovanovića koji dolaze sa OI mladih iz Nankinga 31. avgusta, kada nam se završavaju pripreme. Ivana Maksimović je radila sa nama dva dana i pripreme nastavlja u Granadi gde će nas i sačekati.

Na pripremama su – puška, seniori: Nemanja Mirosavljev (Streljačka družina „Novi Sad 1790“), Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović (Streljački klub „Čika Mata“, Kragujevac) i Milenko Sebić (Streljački klub „Akademija Maksimović“, Beograd).

Juniori: Stevan Jovanović i Miloš Ivanović (Streljački klub „Čika Mata“, Kragujevac).
Seniorke: Andrea Arsović (Streljački klub „Partizan“, Beograd), Jelena Živković (Streljački klub „Jagodina 92“) i Katarina Biserčić (Streljački klub „Niš 1771“).

Juniorke: Tiha Todorović (Streljački klub „Milorad Mančić Lukanjac“, Pirot), Nina Radulović (Streljački klub „Zvezdara“, Beograd), Marta Bireš (Streljački klub „Jedinstvo“, Stara Pazova) i Tijana Kolarik (Streljačka družina „Pančevo 1813“).

Pištolj, seniori: Andrija Zlatić (Streljački klub „Aleksa Dejović“, Užice) i Dimitrije Grgić (Streljački klub „Akademac“, Beograd).

Seniorke: Jasna Šekarić i Zorana Arunović (Streljački klub „Crvena zvezda“, Beograd), Bobana Veličković (Streljački klub „Bor 030“), Jasmina Grgić (Streljačka družina „Smederevo“), Danica Rašeta (Streljački klub „Zemun Centar“) i Aleksandra Ristović (Streljački klub „Zvezdara“, Beograd).

Juniorke: Ana Alentijev (Streljačka družina „Smederevo“).

U stručnom štabu su, uz Srećka Pejovića, treneri Dragan Donević, Dragan Marković, Jelena Arunović, Lidija Mihajlović, Aleksandar Zlatić, Mitja Grgić, Dejan Pešić, Boban Marković i Saša Iker.

Izvor: serbianshooting.rs