Dinkić: Za mesec dana pali se visoka peć u Železari


01. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ministar finansija i privrede, najavio je danas da će za mesec dana biti pokrenuta proizvodnja u “Železari Smederevo” . Svih 5.200 radnika biće vraćeno na posao.

Ministar finansija i privrede, Mlađan Dinkić, najavio je danas da će za mesec dana biti pokrenuta proizvodnja u “Železari Smederevo” aktiviranjem jedne visoke peći, kada će se svih 5.200 radnika biti vraćeno na posao i zaposleno još 250 novih.

Dinkić je, posle sastanka sa rukovodstvom i sindikatima čeličane, rekao da će od ponedeljaka početi aktivnosti na pokretanju jedne visoke peći, a da će se za to koristiti novac koji se sada daje za isplatu radnika koji su na prinudnim odmorima.

On je dodao da je ponuđeno sindikatima da radnici dobijaju 80 odsto zarade.

Ministar je rekao da će država preko Fonda za razvoj dati garanciju kako bi banke mogle da daju sredstva Železari.

Dinkić je ukazao da kada železara ne radi to košta 140 miliona dolara, a da je potrebno 165 miliona dolara da se pokrene.

“Svim zaintresovanima za strateško partnerstvo vrata će biti otvorena bez ikakvih tendera i formalnosti”, poručio je on, i dodao da su se već javile neke kompanije kao italijanski Duferko, Donjeckstil iz Ukrajine i neke ruske kompanije.