Bojković: Gubitak smanjen za više od pola


07. oktobar 2015. PRIVREDA – Izvor: RTV – Trenutni gubitak Železare Smederevo je relativno mali u odnosu na zatečeno stanje, kada je u martu ove godine potpisan strateški ugovor sa HPK inženjeringom, i smanjen je drastično, za oko pet i po puta, a u budžet Republike Srbije vraćamo dva i po puta više nego što je taj relativno mali gubitak, izjavio je danas Bojan Bojković, član nadzornog odbora Železare Smederevo i član Radne grupe za pronalaženje strateškog partnera. On je dodao da bi gašenje Železare koštalo oko 165 miliona dolara, te da bi novom menadžmentu trebalo pustiti da se dokaže do kraja godine.

Bojković je, gostujući u emisiji “Pravi ugao” Radio-televizije Vojvodine, rekao da bi, ovako kako sada radi, Železara trebala da radi, čak i kada bi je finansirala Vlada Srbije, što od 1. februara ove godine nije slučaj.

Komentarišući rezultate rada Železare iz prethodnog perioda i činjenicu da je njen gubitak u 2013. godini iznosio 113 miliona dolara, a u 2014. oko 125 miliona, Bojković je rekao da Železara, u odnosu na to kako je poslovala ranije, u 2015. godini štedi od pet i po do sedam miliona dolara mesečno, uključujući i poremećaje na tržištu sa cenom čelika.

“Gubitak je smanjen za više od pola”, naveo je on.

Bojković je podsetio da sutra kreće zaduvavanje druge visoke peći, to jest priprema za proizvodnju tečnog gvožđa, iz koje će, prvi put posle osam godina, mesečno poteći 75.000 tona gvožđa, što će biti veliki uticaj na BDP Srbije.

“Tečno gvožđe će biti istog kvaliteta kao iz dosadašnje peći, ali će zbog urađenog remonta ušteda biti oko 15 dolara po toni proizvedenog čelika”, objasnio je on.

Bojković je dodao da je ta činjenica vrlo važna u svetlu kretanja cene čelika na svetskom tržištu, što nije izazvano kretanjima na evropskom tržištu, već hiperprodukcijom Kine, Rusije i Brazila i damping cena, na koje tržište EU ne može da odgovori.

Osvrćući se na najave iz marta meseca da će Železara, uz pomoć ljudi iz HPK, za šest meseci postati profitabilna, što je navodno kao obaveza ušlo i u ugovor, Bojković je rekao da u ekonomiji ne može da se gleda samo jedna strana, te da, dokle god Železara ima mali relativno minus, manji od onoga što vraća u budžet, kroz poreze i doprinose 5.100 radnika, PDV, mrežu dobavljača, da je ne treba gasiti.

“Mi znamo sa koliko minus Železara treba da radi da bi bila isplativa državi Srbiji, a to je na nivou od oko 5,5 miliona dolara. Sa druge strane, gašenje Železare bi koštalo 165 miliona dolara”, rekao je on i dodao da odluka o opstanku Železare nije bila politička odluka premijera Aleksandra Vučića, već strateška odluka zasnovana na mišljenju i analizama stručnjaka, državnih službenika i mnogih drugih faktora.

Bojković ističe da današnja situacija ne može da se poredi sa situacijom u kojoj se našao “US stil” kada je morao da ode iz Srbije, jer je tada cena čelika oborena za nekoliko stotina procenata, a da se mi sada suočavamo sa padom od oko 25 odsto.

Tržišta se oporavlja, ono jeste pod opterećenjem zbog damping cena iz Kine, Rusije i Brazila, ali i privreda se oporavlja i potražnja za čelikom je sve veća. Sa druge strane, Železara Smederevo nalazi se na strateški važnom mestu, jer je prva ozbiljna konkurencija iz Košica udaljena 700 kilometara , a vama se isplati prodaja u krugu od 500 kilometara”, objašnjava on.

Komentarišući izjavu prvog čoveka HPK tima Petera Kamaraša, da se njihova očekivanja vezano za cenu čelika i kretanje tržišta nisu poklopili, te da se HPK priprema za najgore, a nada se najboljem, Bojković kaže da bi raskid ugovora bilo loš potez, ali i da to u ovom trenutku nije izgledno.

“Moraću da ispravim Kamaraša i da kažem da se možda HPK priprema za najgore, ali da se mi iz menadžmenta postavljenog od strane Vlade ne pripremamo. Na Vladi je odluka, a ja bi im dao šansu do kraja godine. Prvi mesec su uštedeli tri i po miliona dolara, a onda svakog meseca sve više”, ističe on.