“Biće Smederevka divna mama iako ima 60 godina”


03. decembar 2012. DRUŠTVO – Izvor: Blic – – Molim vas, poručite vašoj sugrađanki da će biti divna mama i da se ne obazire na priče da je 60 godina prekasno da postane roditelj! Ja imam 67 godina, a moj mali Savo pet godina i pet meseci. Najsrećnija sam mama na svetu i nisam nervozna kao neke mlade mame. Nikad se ne derem na Sava i ništa mi nije teško da uradim za njega – kaže za “Blic” Crnogorka Mileva Radulović iz Danilovgrada, koja se porodila u 62. godini.

Mileva je, uz Lj. M. (59) iz Smedereva, koja je u sedmom mesecu trudnoće, a o kojoj je „Blic“ pisao, najstarija majka u regionu.

Milevin suprug Sreten umro je samo godinu i četiri meseca nakon što se Savo rodio. Kada je dobio prvenca, imao je 69 godina. Mileva i on su tokom 35 godina braka pokušavali da dobiju dete i Savo je na kraju došao kao kruna njihove velike ljubavi i borbe kroz život.

– Sreten je bio divan suprug i još bolji otac. Hvala bogu da smo doživeli da imamo dete, da smo osetili najveću sreću ovog sveta. Mnogo mi je bilo teško kad je umro. Onda sam i kuk polomila, pa sam imala čak četiri operacije. Ali nisam htela da dajem Sava u vrtić do pre godinu i po dana. Trčim za njim, jurim, igramo se, ništa mi nije problem – kroz osmeh priča Mileva Radulović.

Okolina koja ju je u početku osuđivala što rađa u 62. godini sada joj se, kaže, divi. Mileva je zatrudnela putem veštačke oplodnje, koju je u Beogradu uradio privatni ginekolog dr Slobodan Radulović. Porodila se carskim rezom, a mogla je, tvrdi, i prirodnim putem.

– Lekari nisu hteli da rizikuju i da me porode prirodnim putem zbog visokog pritiska, pa su se ipak odlučili za carski rez. Sreten nije mogao da dočeka rođenje deteta. Govorio je da sam njegov heroj, da je presrećan što nas ima – priča hrabra majka, dok mali Savo trči oko nje i pevuši dečje pesmice.

Mileva Radulović porodila se 2007. godine u Kliničkom centru u Podgorici. Mali Savo na rođenju je imao 2.900 grama i 50 centimetara.

Da bi postale mame posle 45. godine, žene u Srbiji moraju ići na donaciju jajnih ćelija u inostranstvo. Veštačko začeće za starije od 45. obavljalo se do juna 2011. u GAK-u u Višegradskoj. Gornja granica bila je 50 godina. Tako je i LJ. M. (59) iz Smedereva, u želji da dobije prvo dete morala na veštačku oplodnju u Češku, a za dva meseca postaće najstarija mama u Srbiji.

– Dok smo obavljali donaciju jajnih ćelija u Višegradskoj, nikad nismo radili sa pacijentkinjama starijim od 50 godina jer je trudnoća u tim godinama rizična prevashodno za majku, ali i dete. Žene od 43 do 45 godina koje idu na vantelesnu oplodnju imaju oko 5 odsto šansi da postanu majke, a nakon 45. godine male su šanse za trudnoću primenom postupka VTO, pa im se predlaže uključivanje u postupak donacije jajnih ćelija – kaže prof. dr Ivan Tulić, ginekolog iz Instituta za ginekologiju i akušerstvo KCS.