Smederevke imale zapažen nastup na Etno sajmu u Beogradu


02. decembar 2012. DRUŠTVO – Organizacija žena Smederevo učestvovala je na sedmom Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu i kao i svake godine osvojila nekoliko nagrada.

Ova međunarodna manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz organizacionu podršku Privredne komore Srbije, a celu organizaciju pomažu regionalne privredne komore i zadružni savezi.

Poslednjeg dana sajma predstavile su se žene gradskih aktiva „Papazovac“, „Carina“, „Sveti Sava“, „Slavija“, „Ladna voda“, „Plavinac“, „25. maj“, „Karađorđev dud“, i „Donji grad“, kao i seoskih udruženja „Prelo“ iz Lugavčine i „Čobanica“ iz Lipa.

Slobodno se može reći da je smederevski štand bio najbogatiji i obilovao je tradicionalnim proizvodima, slanim i slatkim pitama, štrudlama, urmašicama, vanilicama, kiflicama, carskim pitama i raznim drugim srpskim gastronomskim specijalitetima.

Predstavnice svih udruženja i aktiva iz Smedereva koje su učestvovale na ovogodišnjem Etno sajmu najpre su dobile zahvalnice časopisa „Praktika“.

Nakon žiriranja, specijalnim diplomama za izuzetan trud nagrađene su žene – članice Udruženja „Čobanica“ iz Lipa, Aktiva žena „Sveti Sava“ i „Karađorđev dud“.

U specijalnim kategorijama Udruženje žena „Prelo“ iz Lugavčine, za izloženo kandirano voće, osvojilo je prvo mesto.

Gradska organizacija žena Smederevo takođe je proglašena za najbolju u kategoriji slanih peciva, a pojedinačno, za kandirano voće, druga nagrada pripala je Biserki Rakić iz Radinca.

Izvor: smederevo.org.rs