Bez štednje na platama u železari


01. februar 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da je prioritet Vlade kao novog vlasnika železare, da ne bude poremećen proizvodni process.

On je dodao da u ovom trenutku, iako već ima stranih kompanija koje iskazuju interesovanje, prerano govoriti o novom strateškom partneru ili kadrovskim rešenjima.

“Prioritet vlade je nesmetani nastavak proizvodnje, redovne plate kao i da se odnosi sa kupcima i dobavljačima US stila nastave kako ne bi došlo do prekida u snabdevanju rudom gvožđa ili koksom”, izjavio je Ćirić.

Prema njegovim rečima, proces od početka iskazivanja interesovanja nekog investitora do preuzimanja kompanije, pogotovo velike čeličane kakva je ona u Smederevu, jeste dugotrajan proces.

“Ohrabruje da postoji interesovanje ali važno je da to bude pravi strateški partner, da je u industriji čelika, i neko ko može da garantuje i opstanak i nove investicije u železari”, rekao je Ćirić.

Kako je precizirao, Vlada Srbije je sa kompanijom dobila i oko 70 miliona dolara u obrtnom kapitalu, što su sredstva koja se mogu koristiti za stabilizaciju proizvodnog procesa, a neizmirenih obaveza železare prema bankama ili dobavljačima nema.

Prema njegovim rečima, ukupni troškovi za plate pet i po hiljada radnika smederevske železare iznose samo četiri odsto troškova kompanije, tako da uštede treba praviti na nabavci sirovina a ne na platama zaposlenih.

Najveći kupci i dobavljači Železare Smederevo tražili su od PKS da što pre organizuje sastanak sa novom upravom železare o budućoj saradnji.

Inicijativa da se u narednih desetak dana organizije zajednički sastanak sa preduzećim iz oblasti metalske i elektro-industrije stigla je i zvanično od Regionalne privredne komore Požarevca, rekla je potpredsednica PKS Vidosava Džagić.

“Sastanak će biti organizovan sa ciljem da se vidi kakva će biti nova politika rada železare, šta će se dešavati sa već ugovorenim poslovima, na koji način će funkcionisati saradnja u budućnosti”, kazala je ona na sednici Odbora Udruženja za metalsku i elektro-industriju PKS.

Predsednik Odbora i generalni direktor “Metalca” Petrašin Jakovljević je ocenio da povlačenje velikog stranog investitora kompanije “Ju es stil Srbija” iz smederevske železare “nije dobar signal” za taj sektor.

Premijer Srbije Mirko Cvetković potpisao je sa predstavnicima američke kompanije “Ju es stil” ugovor o otkupu Železare Smederevo, kojim je država Srbija postala vlasnik te kompanjie.