Besparica ukinula SOS telefon za žrtve nasilja


SOS telefon za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Smederevu definitivno prestaje da radi 27. decembra, rečeno je u nevladinoj organizaciji Ženska mreža u ovom gradu.

Lidija Topić, koordinatorka SOS telefona i nevladine organizacije Ženska mreža, koja je pokrenula projekat u Smederevu, obrazložila je ovakvu odluku nedostatkom odgovarajućeg bezbednog prostora i finansijskih sredstava, ali i nezainteresovanošću lokalne samouprave za postojanje ovog projekta.

– Telefonski aparat dobile smo kao lični poklon od pokojnog premijera Zorana Đinđića, a projekat je zaživeo 1. februara 2002. godine – kazala je Topićeva i dodala da zbog nedovoljnog priliva novca iz gradskog budžeta volonterke nisu mogle da prošire delatnost.

– Prostor u kojem smo bile je neuslovan – prokišnjava, hladno je, a deo iza lokala gostima obližnjeg ugostiteljskog objekta je služio kao javni toalet – kazala je Topićeva navodeći da su njih četiri žene u jednom periodu ličnim sredstvima finansirale rad SOS projekta – plaćale kiriju i račune za struju i telefon.

– Sutra je poslednji dan kada će žrtve nasilja u ovom gradu biti u prilici da se jave na telefon koji je do sada bio u službi ugroženih žena i dece, a definitivno sa radom prestajemo u ponedeljak, 27. decembra – izjavila je Topićeva.

Do danas se na SOS telefon javilo oko 1.500 žena koje su sa aktivistkinjama zajednički pokušavale da pronađu izlaz iz neprijatnih i teških životnih situacija.

U prethodnih skoro devet godina, SOS telefon je bio uslužan radnim danima od 18 do 21 sat, a psiho-socijalnu podršku i pravnu pomoć žrtvama nasilja pružale su aktivistkinje iz Smedereva različitog obrazovanja i starosne dobi, ukupno 15 žena.