Beg od batina


25. novembar 2012. DRUŠTVO – Tridesetšestogodišnja Olivera B. iz Smedereva jedanaest godina trpela je muža koji ju je maltretirao i batinao, pre nego što se prošle godine odlučila na razvod. Ovo bi bila uobičajena srpska priča o porodičnom nasilju da pre dve nedelje ova žena umalo nije životom platila višegodišnji ceh ćutanja.

Bivši muž nasilnik odlučio je da joj sam presudi jer ga je tužila za neplaćanje alimentacije i ispred zgrade suda pokušao da je izbode nožem, koji je na kraju zario sebi u grudi. Tragičan ishod sprečilo je sudsko obezbeđenje, a posle zalečenja povreda nasilnik je završio u pritvoru.

Sudbinu Olivere B. dele mnoge žene u Podunavlju. Svaka treća je doživela makar neku vrstu nasilja u porodičnom „gnezdu”, kaže statistika. Zato ne čudi što je ovdašnja Sigurna kuća krcata otkako je pre godinu i po dana otvorila vrata za žrtve.

„Sigurna kuća može da primi do 35 osobe, a kroz nju je za godinu dana prošlo više od 130 žena i dece. Trenutno je popunjen kapacitet. Ženama koje napuste porodicu pružamo utočište jer nemaju kuda, a tu je i tim stručnjaka koji im daje pravnu i psihološku pomoć – kaže za „Politiku” Vesna Jeremić-Dragojević, pomoćnica smederevskog gradonačelnika za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Da su smederevske porodice prepune nasilja najsvežije potvrđuje hapšenje dvojice nasilnika u jednom danu. Svetomir B. (32), iz okolnog sela Landol, tukao je svoju nevenčanu suprugu, dok je Vladimir R. (28) iz Smedereva rođenog brata gušio i vređao majku, bacajući stvari po kući. Žrtve su oba slučaja prijavile policiji, a nasilnici su pod istragom.

Prema podacima policije u Smederevu, nasilje u porodici iz godine u godinu raste. U prvih deset meseci ove godine u Podunavskom okrugu evidentirano je čak 129 slučajeva, a u istom periodu prošle godine bilo ih je 118. Više od polovine žrtava su žene i to najčešće supruge i snahe. Na drugom mestu su roditelji, pa deca, dok su muškarci tek na začelju tabele zlostavljanih.

„Mnoge žrtve nikada ne prijave nasilje pa je jasno da ih ima mnogo više, a naša arhiva ne predstavlja konačan zbir. U praksi, uzroci nasilja najčešće su alkohol, ljubomora, narušeni porodični odnosi, socijalni status i psihička nestabilnost”, kaže portparol PU Smederevo Saša Nikolić.

Nažalost, nasilje lako prelazi granicu zlostavljanja i nisu retki tragični epilozi. Čak dvanaest porodičnih drama u smederevskom kraju okončano je ubistvom za poslednjih deset godina, dok su tri pokušaja ubistva člana porodice sprečena u poslednjem trenutku.

Sigurna kuća u Smederevu ispunjena je do poslednjeg mesta ženama i decom iz ovog kraja, žrtvama porodičnog nasilja. Ovaj podatak i ne čudi ako znamo da je svaka treća žena i svako peto dete u Podunavskom okrugu doživelo neku vrstu nasilja u svom domu.

Izvor: Politika