Baletski spektakl Carskog ruskog baleta „Romeo i Julija“ u Smederevu


05. februar 2016. KULTURA – Najpoznatija ljubavna priča svih vremena u baletu „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva, koju izvodi Carski ruski balet, gostovaće 20. februara u Centru za kulturu u Smederevu.Pokrovitelj nastupa u Centru za kulturu je grad Smederevo. Predstava počinje u 20 časova, a ulaznice se mogu nabaviti na Biletarnici Centra, po ceni od 1000, 1500 i 2000 dinara.

Baletski spektakl Carskog ruskog baleta „Romeo i Julija“ na muziku Sergeja Prokofjeva, gostovaće 20. februara u Centru za kulturu u Smederevu. Koreografiju Leonida Lavrovskog obnovio je Mihail Lavrovski, dok je za deo predstave koreografiju uradio Gediminas Taranda (Gavotte i završni čin). Balet „Romeo i Julija“ otvorio je novu stranicu u istoriji baletske umetnosti i važi za najpoznatiju ljubavnu temu koja je ikada zaživela u baletu. Ovo je treća baletska predstava Carskog ruskog baleta u poslednje tri godine koju će smederevska publika imati prilike da pogleda posle „Labudovog jezera“ i „Krcka Oraščića“.

U ulozi Julije nastupiće vodeći solista Ruskog carskog baleta Lina Seveliova, dobitnica brojnih nagrada. Kao solista ostvarila je zapažene glavne uloge u baletskim predstavama: „Uspavana lepotica“, „Žizela“, „Romeo i Julija“, „Krcko Oraščić“, „Labudovo jezero“, „Don Kihot“. Kao solista takođe, u ulozi Romea, nastupiće i virtuoz Nariman Bekžanov koji 2005. godine postaje vodeći solista Carskog ruskog baleta. Školovao se na Akademiji koreografije u Almatiju, gde je proglašen najboljim studentom akademije. Od 2002. do 2004. godine je vodeći solista u teatru „Abay State Opera and Ballet Theatre“ u Almatiju, a od 2005. godine u Carskom ruskom baletu u kome je odigrao mnoge glavne uloge u baletima kao što su „Karmina Burana“, „Karmen“, „Uspavana lepotica“, „Žizela“, „Romeo i Julija“, „Krcko Oraščić“, „Labudovo jezero”, „Don Kihot“. Scenografija je delo Eugena Baldya, a kostimografija Ane Ipatief.

Balet u tri čina, prema Šekspirovoj tragediji „Romeo i Julija“, jednoj od najlepših i najčitanijih drama svetske literature, lirska je priča o tragičnim veronskim ljubavnicima na muziku Sergeja Sergejeviča Prokofjeva (1891-1953), koja je od svog nastanka 1938. godine, neprekidno nadahnuće mnogih naraštaja koreografa i reditelja. Mnogi su kompozitori napisali muziku za balet ili operu o nesrećnim ljubavnicima, koji kao veoma mladi tragično skončaju zbog netrpeljivosti prisutnoj između njihovih porodica Kapuleti i Monteki.

Ipak, Sergej Prokofjev je bio prvi kompozitor koji je stvorio pravi šekspirovski balet – jedan od najboljih baleta XX veka. Prokofjevljev balet, prema sinopsisu Adriana Piotorovskog i Sergeja Radlova, majstorsko je delo izuzetnog i bogatog umetničkog izražaja. Prokofjevljeva muzika omogućila je plesno oblikovanje Šekspirovog dela i njegovih likova, koji su time dobili novu dimenziju.

Delo je svetsku praizvedbu doživelo izvan Rusije, u Brnu, 30. januara 1938. godine, od kada i počinje briljantna scenska istorija baleta „Romeo i Julija“, u revidiranoj muzičkoj verziji izvedenog 1940. godine u Marinski teatru, u tadašnjem Lenjingradu. Posle rata, 1946. godine, sa istom koreografijom Leonida Lavrovskog „Romeo i Julija“ se trijumfalno izvodi u Boljšoj teatru. U koreografiji Leonida Lavrovskog izvodi ga i danas ansambl Carskog ruskog baleta. Balet „Romeo i Julija“ je prekretnica u istoriji ruske i svetske koreografije.

Plesni ansambl Carski ruski balet (Imperial Russian Ballet) osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solista Boljšoj teatra, dobitnik mnogih nagrada i priznanja za ples i za koreografiju, i Nikolaj Ankošin, solista baletske grupe Igor Mišejev Folk Dens, a na inicijativu primabalerine Maje Pliseckaje, koja postaje njihov počasni predsednik.

Ansambl broji 40 umetnika iz najboljih baletskih škola Rusije – iz Moskve, Sankt Peterburga i Perma. Deluju pod mentorstvom uglednih baletskih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvođenju klasičnih baletskih dela i dela savremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Marinski teatra. Bogat repertoar, virtuozna plesna umeća članova baletskog ansambla, kao i mnogobrojna svetska gostovanja, svrstavaju ovu trupu u sam vrh svetske baletske scene.

Plesni ansambl Carski ruski balet član je Evropskog kulturnog centra u Moskvi pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Pokrovitelj nastupa u Centru za kulturu je grad Smederevo. Predstava počinje u 20 časova, u Velikoj dvorani, a ulaznice se mogu nabaviti na Biletarnici Centra, po ceni od 1000, 1500 i 2000 dinara.