Amerikanci šiju odela za Železaru


03. decembar 2014. PRIVREDA – Izvor: Novosti – U jedinojsrpskoj čeličani s nestrpljenjem iščekuju novog investitora i ubeđeni su da će to biti kompanija “Esmark“.

Da je ova firma najdalje otišla u pregovorima sa Vladom Srbije, potvrđuje i informacija iz Železare Smederevo da se već šiju odela za radnike sa logom američke firme.

Tender za “Železaru“ biće raspisan do kraja ove ili naredne sedmice, a privatizacija srpske čeličane trebalo bi da se okonča do kraja januara naredne godine. Na javni poziv Agencije za privatizaciju pristiglo je čak devet pisama o zainteresovanosti, ali će se tek nakon okončanja tendera znati ko je od potencijalnih investitora imao najozbiljnije namere.

Kako “Novosti“ nezvanično saznaju, ponuda američkog “Esmarka“ je u najužem krugu i ova kompanija će sigurno otkupiti konkursnu dokumentaciju i ući u trku za “Železaru“. Osim ove kompanije, pismo o namerama su poslale po dve ruske i švajcarske firme i po jedna iz Bangladeša, Luksemburga, Poljske i Velike Britanije.

Članovi Vlade Srbije i Radne grupe će narednih dana, na osnovu ponuda iz pisama o zainteresovanosti, odlučiti o modelu privatizacije. Do sada je najčešće pominjano strateško partnerstvo.

“Na poziv Agencije za privatizaciju zvanično je stiglo devet pisama o zainteresovanosti”, potvrdio nam je Bojan Bojković, izvršni direktor za finansije u fabrici i član Radne grupe Vlade Srbije za privatizaciju “Železare Smederevo“. – Ne mogu da kažem koje su kompanije uputile pisma niti šta nude jer je reč o poslovnoj tajni.

Bojković ističe da broj pristiglih ponuda pokazuje ozbiljnost države u ovom poslu, i navodi da je postupak privatizacije transparentan, i u skladu sa zakonom, evropskim standardima i normama.

Iako se ne zna šta stoji u pismu o zainteresovanosti holandske “Esmark Europe B.V.“, prema izjavama čelnika ove kompanije u Americi, plan je da se naredne godine u fabriku uloži 28 miliona dolara. Investicije u naredne tri godine bile bi na nivou od 150 miliona dolara, a oko 250 miliona trebalo bi da bude uloženo u kapital za rad.

“Esmark“ ne planira otpuštanje radnika, ali ima nameru da pokrene proizvodnju i na drugoj visokoj peći, i u perspektivi dostigne maksimalne kapacitete i godišnju proizvodnju od 2,2 miliona tona. Nije, međutim, poznato kakav udeo i obaveze bi na sebe preuzela država u ovom aranžmanu, ukoliko do njega dođe.