Albanac preko Dubaia hoće Železaru?


01. mart 2012. PRIVREDA – Kor grupa iz Dubaija interesuje se za smederevsku Železaru. Mediji pišu da je jedan od suvlasnika Albanac Džeton Sadiku suvlasnik fabrike u Vučitrnu na Kosovu.

Navodi se i da su četiri direktora Kor grupe boravila u Beogradu 3. februara i tada su o detaljima preuzimanja razgovarala sa ministrom Nebojšom Ćirićem i šefom vladine radne grupe za prodaju čeličane Dušanom Nikezićem.

Četiri direktora “Kor grupe” iz Londona i Dubaija doletela su privatnim avionima u Beograd dva dana nakon što je Vlada Srbije i zvanično preuzela “Ju-Es stil”. Nikeziću i Ćiriću tada su predočili ozbiljne namere, koje su po dogovoru nakon tri dana uputili i pismeno na i-mejl adrese dvojice ministara.

U pismu o namerama za preuzimanje Železare jasno stoji da bi “Kor grupa” preuzela sve tri fabrike “Ju-Es stila” – u Smederevu, Šapcu i Kučevu.

Ugovorom bi se obavezali i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara. “Kor grupa” ne bi otpustila nijednog radnika u pomenutim fabrikama, čak bi se obavezala i na preuzimanje nove firme.

Reč je o državnoj fabrici za cinkovanje limova u Šapcu u kojoj bi zaposlili novih 250 ljudi. U pismu stoji da bi “Kor grupa” garantovala i promet čelika od 100 miliona evra koji bi isporučivala svojoj fabrici u Vučitrnu na Kosovu. Na taj način ova kompanija uspela bi da zatvori ceo proizvodni ciklus u nekoliko stotina kilometara.

“Kor grupa” je, inače, jedan od najvećih kupaca čelika smederevske Železare.

Ove dve firme godišnje su znale da prometuju i 200 miliona evra. Danas im teret ne bi bio ni to što Železara Smederevo pravi velike gubitke. Računica govori da bi minus poravnali razlikom u tržišnoj i proizvođačkoj ceni čelika jer su do sada „Ju-Es stilu“ plaćali čelik, možda i duplo skuplje nego što bi morali kada bi postali vlasnici ove kompanije , a ova firma ima rudu gvožđa i koks čime, između ostalog, Vlada Srbije i uslovljava kupce.

Grupa je u privatnom vlasništvu borda direktora iz Engleske, Indonezije i Rusije. Sedište firme je u Dubaiju, a predstavništva su u Njujorku, Moskvi, Istanbulu i Kazablanki. Predstavništvo “Kor Still Ag” u Londonu likvidirano je u septembru prošle godine. Deo firme koja se bavi metalima, mineralima i gasom godišnje prometuje 2,8 milijardi dolara i zapošljava 27.000 ljudi. Samo na Balkanu imaju 1.600 radnika.

Za čeličanu u Smederevu zainteresovan je i ukrajinski kralj čelika i vlasnik Fudbalskog kluba Šahtjor Rinat Ahmetov. Osim predsedništva Srbije, sa ovim biznismenom kontaktira i Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe. S druge strane, Vlada je angažovala još jednog domaćeg biznismena koji pregovara sa Lakšmijem Mitalom, indijskim kraljem čelika.

Izvor: Blic, B92